Весняні промені несуть відродження і… нездужання

Слабкість і сонливість в перші весняні тижні багато хто схильний списати на завжди винний авітаміноз, тому поспішають погрітися в перших променях березневого сонечка. Але чому після прогулянки сльозяться очі, болить голова і так хочеться спати? Чому саме в цю довгоочікувану пору багато стають дратівливими, частіше хворіють на інфекційні хвороби?

Думка вчених щодо перших весняних променів

Як стверджують вчені, березневе сонце може бути вельми небезпечним для здоров’я. Небезпека полягає й у тому, що на деревах ще немає листя, а значить і сховатися від небезпечних променів нікуди.

Лікарі вважають, що перше березневе сонце становить небезпеку для організму, який вже відвик від нього за зиму. Всі органи і системи після довгої зими розбалансовані, що пов’язано з переходом з зимових біоритмів на літні. Для здорових людей такий перехід може пройти майже не поміченим, але чи багато в наш час абсолютно здорових людей?

Ситуація посилюється і більш активною геомагністю сонця, яка активується вже з кінця лютого. В цей період світило посилає нам ультрафіолет практично в літніх дозах, а відвиклий за зиму організм, намагаючись захиститися, ще більше слабшає.

У процесі багаторічних спостережень вчені помітили, що існує два найбільш активних геомагнітних періоди. Найчастіше максимуми проявляються навесні, ближче до кінця лютого, а також восени, у вересні. Звичайно, необхідно робити знижку на те, що природа може завередувати і змінитися, але трапляється це рідко. У такі періоди активність збільшується в 1,5 рази.

Якщо прийняти думку, що людина є невід’ємною ланкою природи, то наш організм дуже тонко відчуває найменші зміни геомагнітної активності.

Неприємностей додає і весняна погода, що здається такою ласкавою і життєствердною, а насправді несе небезпеку для групи населення, яка страждає певними хворобами. Атмосферний тиск, вологість повітря, та й сам склад повітря сильно відрізняються навесні. Яскравість світла інша, вплив сонця більш сильний.

Звикання до сонця йде поступово, і якщо зараз відвиклі від сонця міські жителі вирішать позасмагати, то організм може люто чинити опір цьому.

Найбільш схильні до негативного впливу березневого сонця очі і шкіра. Очі сприймають після зимових похмурих днів весняні промені як дуже яскраві, а для шкіри, яка не піддавалася настільки шаленому опроміненню протягом майже півроку, перші дози весняного ультрафіолету можуть здатися божевільними. В результаті шкіра починає нерівномірно виділяти меланін і, як наслідок, з’являються несподівані, особливо для жіночої половиною населення, пігментні плями.

Способи захисту від оманливого світила

Для захисту очей придбайте сонцезахисні окуляри, адже цей аксесуар не просто данина моді, а надійний засіб захисту від зайвого сонячного світла наших чутливих очей. І навіть якщо погода мінлива і сонце визирає не часто, краще завжди мати в сумці окуляри, які можуть знадобитися в будь-який час.

Незважаючи на те, що на градуснику вранці ще 0°С, вже не зайвими будуть спеціальні креми з коефіцієнтом захисту не менше SPF-20. Нанести крем слід не менш ніж за 20 хвилин до виходу з дому.

Для захисту шкіри від агресивного весняного сонця медики рекомендують вже ранньою весною приймати вітаміни, пити лимонну воду, їсти побільше фруктів, особливо не нехтувати цитрусовими.

Для догляду за шкірою обличчя особливо корисна у весняну пору молочна сироватка, яку потрібно застосовувати як мінімум раз на тиждень.

Народна медицина також пропонує свої рецепти, особливо вітається обтирання шкіри обличчя соком петрушки навпіл з лимонним соком. Але якщо після тривалого перебування на сонці все ж з’явилося почервоніння, а це не інакше як опік, то захисний крем вже не допоможе. В цьому випадку краще обробити постраждалу ділянку кремом від опіків.

Ось таке воно підступне це ласкаве весняне сонечко, тому будьте обережні, бережіть красу і здоров’я!