Гінекологія та акушерство
ВІДПОВІДІ: Гінекологія та акушерство
Марта
22.07.2011
Доброго дня! Десь місяць назад я прийняла Пастенор. Декілька днів назад звернулась до гінеколога з болями в правому боці низу живота, виявилось, що в мене кіста правого яєчника. Чи може буте це причиною того, що я вжила Пастенор? І чи є вірогідність безпліддя після цього?
відповідь лікаря
Доброго дня, Марта. Дійсно, згідно даних доказової медицини, після прийома постінору можливе утворення фолікулярної кісти ( яка може з'явитись мінімум 1 раз на рік  і серед повного здоров'я у 40% дівчат, до речі). Поява фолікулярної кісти не може автоматично означати непліддя, а лише підтверджує відсутність овуляції в конкретному циклі.
консультує
Мартинюк Валерія Леонідівна
Мартинюк Валерія Леонідівна

Лікар акушер-гінеколог, лікар-УЗД.

В 2003 році закінчила Запорізький національний медичний університет за спеціальностю “Лікувальна справа”.

З 2003 до 2006 р. - інтернатура за спеціальністю “Акушерство та гінекологія”.

У 2009 році - сертифікат лікаря ультразвукової діагностики.

Проходила навчання та підвищення кваліфікації при Київській медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика