Гінекологія та акушерство
ВІДПОВІДІ: Гінекологія та акушерство
Маряна
13.08.2012
Добрий день! Дуже потрібна Ваша допомога. Надіюсь на Ваше порозуміння та уважне ставлення: останні місячні були 01.07. Завагітніла приблизно між числами 20 - 25. Зробила тест на вагітність 06.08, з'явилася друга смужка, але бліднувата. Який термін вагітності Ви вважаєте? Це в мене друга вагітність. Перша закінчилась (завмершою вагітністю), після чого я здавала аналізи: Пакет № 5.3 TORCH IgG з хлам, без красн.(HSV1\2,TOXO,CMV,Chlam). Виявили: Антитіла IgG к цитомегаловірусу (CMV) 11.7 ME\мл при нормі 0,4 - негативний результат більше 0,6 - позитивний, Антитела IgG к HSV 1\2 21.7 при нормі 0,9 - негативний результат більше 1.1 - позитивний. Після цього пройшла курс лікування, через 3 місяці здала повторні аналізи: Антитела IgG к цитомегаловірусу (CMV) 13.2 ME\мл при нормі 0,4 - негативний результат більше 0,6 - позитивний, Антитела IgG к HSV 1\2 23.5 при нормі 0,9 - негативний результат більше 1.1 - позитивний. Моя лікарка дала згоду на вагітність, в результаті я завагітніла і не знаю як мені повадитись з аналізами. Як це може вплинути на вагітність? Які аналізи мені потрібно здати, щоб бути більш спокійною? Дякую. За вказівками я пішла до свого дільничного лікаря та зробила УЗД, але воно нічого не показало, тільки лікарка сказала, що щось збільшене, що саме не пояснила. Порадила прийти аж через два тижні. Що Ви порадите мені робити? Робила тест на вагітність 06.08 - показав другу смужку схожу на примару, бліденьку. Наступний тест 08.08. Смужка стала яскравішою (розова), але не такою як контрольна (червона). Чи може в мене бути позаматкова вагітність?         
відповідь лікаря
Добрий день, Мар'яна. По-перше, не переживайте, позаяк не все підвласне нашим бажанням, чи медичним знанням та препаратам. Але в наш час існує система знань доказової медицини, які достовірно доведені і не підлягають сумніву.
Отож, згідно даних доказової медицини відсоток негативного впливу на плід вірусів герпесу та цитомегаловіруса досить незначний і коливається в межах 1 - 16% (тому в більшості країн світу обстеження та лікування їх не проводять, визнаючи їх не доцільними). Підтвердження цих негативних впливів є IG M відповідних вірусів. IG G - є доказом наявності імунутету до цих вірусів ( а загострення - це підйом показників  IG G не менше ніж в 5 разів), тому терапію по IG G не призначають. Стосовно вашого випадку це означає, що у випадку вагітності вам не потрібно взагалі перейматись цими вірусами та їх показниками. Аж в 14, 16 чи 20 тижнів при якихось негараздах можна провести контроль IG G цих вірусів і якщо вони не збільшаться в 5 і більше разів, то можна не переживати і нічого не приймати.
Стосовно ж вашої теперішньої ситуації, то достовірне підтвердження що ви вагітні - це визначення серцебиття плода на УЗД (в 4-5 тижнів вагінальним датчиком). Тести на вгітність не досить достовірні. Достовірним є також постійне зростання показника гормону хоріонічного гонадотропіну (він зростає щодоби). Тому ваші дії слідуючі: можна дійсно зачекати 2 тижні, щоб провести УЗД вагінальним датчиком, яке має й побачити стан речей; або, якщо у вас є можливість здавати аналіз крові на хоріонічний гонадотропін щодоби (це зазвичай доступно в обласних центрах, де є філіали лабораторій "Діла" чи "Сінево"), то можна про вагітність довідатись раніше (хоч завтра, післязавтра), і про позаматкову теж, так як тоді цей гормон зростає інакше ніж при матковій вагітності. Третій варіант, - це тест на патологічну вагітність знову не дуже точний і є приводом спочатку до більш прискіпливих обстежень. Висновок, позаяк людина і медицина не може впливати на розвиток плоду до 7-8 тижнів, то не переживайте, проводьте УЗД, а при можливості і бажанні аналіз крові на хоріонічний гонадотропін.
консультує
Мартинюк Валерія Леонідівна
Мартинюк Валерія Леонідівна

Лікар акушер-гінеколог, лікар-УЗД.

В 2003 році закінчила Запорізький національний медичний університет за спеціальностю “Лікувальна справа”.

З 2003 до 2006 р. - інтернатура за спеціальністю “Акушерство та гінекологія”.

У 2009 році - сертифікат лікаря ультразвукової діагностики.

Проходила навчання та підвищення кваліфікації при Київській медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика