Фіброліпома молочної залози

Фіброліпома молочної залози – доброякісна пухлина, що складається з фіброзної і жирової тканини. Як правило, розвивається у жінок старше 40 років. Фіброліпома є щільним рухливим безболісним вузлом, що не спаяний зі шкірою та прилеглими тканинами. При збільшенні може викликати видиму деформацію молочної залози, можлива кальцифікація. Перебіг тривалий і безсимптомний. Перехід в злоякісну форму спостерігається рідко.

Фіброліпома – різновид ліпоми, найчастіше зустрічається одиночна, іноді множинна. Може існувати роками і навіть десятиліттями, не збільшуючись або незначно збільшуючись в діаметрі.

Причини фіброліпоми молочної залози

До сих пір причини розвитку фіброліпоми не встановлені. Є думка, що новоутворення виникає в результаті порушення ембріогенезу (внутрішньоутробного утворення нетипових клітин жирової тканини в області молочної залози). Відповідно до іншої гіпотези, основним фактором у розвитку захворювання є системні порушення обміну речовин. Також фахівці акцентують увагу на можливому зв’язку фіброліпоми молочної залози зі змінами гормонального фону (особливо в період клімаксу і преклімакса).

Серед інших чинників розвитку фіброліпоми називають захворювання гіпофіза, щитовидної залози, печінки і підшлункової залози. За деякими припущеннями ризик виникнення фіброліпоми молочної залози зростає при алкоголізмі, цукровому діабеті, проживанні в несприятливих екологічних умовах, тривалому стресі. Іноді виявляється спадкова схильність.

Симптоми фіброліпоми молочної залози

Найчастіше до захворювання схильні жінки старше 40 років. Тривалий час може протікати безсимптомно, вперше виявитися під час чергового самоогляду або огляду лікаря. При розташуванні глибоко в тканинах молочної залози виявляється тільки при проведенні чергового УЗД або мамографії.

Фіброліпома молочної залози являє собою щільне, еластичне, безболісне рухливе новоутворення. Діаметр коливається від 1-2 до 10 і більше см. Великі новоутворення викликають видиму деформацію молочної залози. При тривалому перебігу в пухлині можуть відкладатися шари кальцію. В цьому випадку вузол набуває хрящову щільність, можливі болі і дискомфорт при носінні бюстгальтера. Швидкість зростання також може бути різною: одні фіброліпомиіснують роками і практично не збільшуються в розмірі, інші виявляють ознаки швидкого зростання.

Діагностика фіброліпоми молочної залози

Діагноз ставиться на підставі анамнезу, зовнішнього огляду і даних додаткових досліджень. На користь доброякісного утворення вказує рухливість вузла, незмінна шкіра і відсутність спайок з навколишніми тканинами. Наявність фіброзної тканини можна припустити, виходячи з щільної пружної консистенції пухлини. Діагноз підтверджується за допомогою результатів УЗД. У сумнівних випадках призначають КТ молочної залози, термомаммографію і аналіз крові на онкомаркери. При збереженні складнощів діагностики проводять біопсію молочної залози.

Лікування фіброліпоми молочної залози

Лікування передбачає оперативне втручання. Абсолютним показанням до операції є швидке зростання пухлини, наявність суттєвої деформації молочної залози, болю і неприємних відчуттів, обумовлені кальцификацієюновоутворення. Також фіброліпому молочної залози рекомендується видаляти в період планування вагітності дляуникненні можливого зростання вузла на тлі гомрональних змін і для запобігання проблем в період лактації.

При відсутності росту можливо тривале спостереження. Пацієнтам з фіброліпомою молочної залози рекомендується регулярно відвідувати мамолога і проходити мамографію. Консервативна терапія з використанням розсмоктуючих препаратів малоефективна.