Тріщини сосків

Годування грудьми – природний процес, який настає після народження дитини для кожної здорової жінки. Однак багато хто на цьому етапі стикаються зі складнощами, однією з яких є тріщини сосків. Насправді, рішення проблеми не обов’язково складне або болісне. У цьому головне – розібратися, що стало причиною прояву такого нездужання.

Практично кожна молода мама стикається з деяким дискомфортом під час годування, особливо на початку. Але з часом шкіра на сосках звикає до подібного впливу і болючість більше не турбує. Але тріщини доставляють багато неприємностей.

При порушенні цілісності епідермального шару соска, тріщина може йти глибоко всередину, аж до мальпігієвого шару. Якщо відразу не вжити заходів, края тріщини можуть потовщуватись, кровоносні судини спадають, як би запаюючись, а елементи лімфатичної системи залишаються доступними зовнішньому середовищу як мінімум найближчі 48 годин. Даний факт і сприяє інвазії патогенної флори з розвитком запальних процесів.

Причини тріщин сосків

Основна причина того, що тріскаються соски – порушення водно-жирового балансу, що може бути обумовлено наступними факторами:

– регулярне миття грудей з використанням мила,

– обробка сосків зеленкою або будь-яким іншим розчином, що містить спирт,

– невірне прикладання новонародженого до соску,

– травмування грудей під час прорізання зубів у немовляти,

– неправильно підібраний бюстгалтер,

– захворювання дерматологічного або іншого характеру (наприклад, цукровий діабет, молочниця),

– низька якість приладдя для прийняття душу (жорстка мочалка або рушник),

– зниження імунного статусу жінки,

– тривалий контакт з низькоякісною водою,

– загар «топлес», солярій,

– часті стреси,

– порушення обмінних процесів,

– авітаміноз,

– тривалий прийом гормональних контрацептивів,

– індивідуальна підвищена чутливість сосків.

Симптоми тріщин сосків

– Візуально спостерігаються тріщини на шкірному покриві соска, як поодинокі, так і численні, глибоко проникають і поверхневі, різних розмірів.

– Ранки можуть покривати кров’яні скориночки.

– Відчуття дискомфорту в ураженій області.

– Різкий біль при дотику, який може віддавати в область ключиці, руки і лопатки.

– Набряклість в навколососковій області.

– Соски можуть бути збільшені в розмірі.

– Гіперемія шкіри навколо соска.

– Кровоточивість тріщин.

– Можлива субфебрильна або фебрильна температура.

– Розвиток маститу.

Ускладнення і наслідки тріщин на сосках

Якщо під час годування з’являються тріщини на сосках, а жінка продовжує годувати своїм молоком дитину, наслідки можуть бути вельми плачевними. Разом з молоком в організм малюка можуть потрапити і прожилки крові. Якщо в рану потрапила інфекція, вона разом з кров’ю потрапляє в організм дитини, інфікуючи її. Дитина може відмовлятися від такого харчування, а недоодержуючи достатнього обсягу поживної речовини, вона залишається голодною. Це веде до проблем з набором ваги, гальмуванням розвитку, поганим психологічним станом: малюк примхливий, погано спить.

Для жінки це небезпечно інфікуванням рани і подальшим розвитком маститу. Сильні болі не дають якісно зціджувати молоко, що призводить до його застою в грудях і, як наслідок, до утворення лактостаза.

Лікування тріщин на сосках

Лікар, в першу чергу, оцінює тяжкість ураження ореоли і на основі цього призначає лікування.

Якщо тріщини тільки з’явилися, жінці досить тричі протягом дня обробляти уражене місце одним з антисептичних і ранозагоюючих засобів. Це можуть бути як фармакологічні засоби, так і рослинного походження.

Якщо проблема турбує більше п’яти діб, то, швидше за все, рани вже інфіковані і в них прогресує розмноження бактерій або патогенних грибків. Це майже завжди закінчується гнійним запаленням (мастит), яке вимагає лікування антибіотиками. На період лікування молодій мамі доведеться припинити грудне вигодовування.

Профілактика тріщин сосків:

– дотримання особистої гігієни (щоденний душ і зміна нижньої білизни),

– використання спеціальних всмоктуючих прокладок для грудей при необхідності,

– використання крему для розм’якшення грудей при необхідності (наприклад, пурепан),

– можна використовувати масляний розчин вітаміну А або бепантен, але змивати їх перед годуванням,

– використання мила з нейтральним водневим показником,

– прекрасний метод – використання самого грудного молока, адже по суті, воно є емульсією жиру, за допомогою якого можна прекрасно підтримувати водно-жировий баланс шкірного покриву.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.