Травма нігтя

Пошкодження нігтя на руці – досить поширена травма. Ніготь можна пошкодити механічним або хімічним впливом.

Симптоми травмованого нігтя

Ніготь змінив колір: посинів, пожовтів, став молочно-білий. В області нігтьової пластини з’явилися хворобливі відчуття, іноді достатньо гострі, з пульсацією.

Ніготь розтріснувся, частина його обломлена, край облому нерівний. З-під нігтя виділяється кров або сукровиця, верхня фаланга пальця опухла.

При хімічному впливі частина нігтьової пластини може миттєво відстати від нігтьового ложа і загорнутися вгору або вниз. Під нігтем відбувається утворення гематоми. Буває, що при травмуванні нігтьового ложа від сильного болю розвивається запаморочення, нудота, може виникнути больовий шок.

Що робити при пошкодженні нігтя?

При незначній травмі, коли посиніння під нігтем невелике, палець не опух, досить прикласти до пошкодженої фаланги лід. Лід не тримають на гематомі постійно, всього 10-15 хвилин, потім компрес прибирають і прикладають знову через пару хвилин.

Якщо пошкодження серйозне, ніготь обламався і є зовнішній крововилив, лікування необхідно таке ж, як і для лікування будь-якої рани. Насамперед, рану обробляють антисептиком: спиртовим розчином, йодом, перекисом водню. За допомогою йоду можна зробити йодну сітку, це усуває утворення набряку.

Обломаний ніготь, якщо він не врізався в нігтьову пластину і його можна видалити без заподіяння болю, акуратно обрізають. Але розбиту на декілька частин нігтьову пластину, які врізалися в піднігтьовий простір, самостійно видаляти не рекомендується – необхідно звернутися в травмпункт. Те ж роблять, якщо хімічний реагент пошкодив ніготь, спалив частину нігтьової пластини.

До звернення до лікаря на піднятий над нігтьовою пластиною ніготь слід накласти давлячу пов’язку.

При травмі нігтя, якщо під нігтем відбувся значний крововилив, не завжди вимагає його видалення. У деяких випадках лікар розкриває ніготь, щоб видалити гематому. Для цього в нігтьовій пластини робиться отвір і евакуюється накопичена кров. Після такої дії пульсація в районі травми зменшується. Видалення нігтя проводиться в тому випадку, якщо є підозра на пошкодження нігтьового ложа або при переломі кістки.

При розсіченні нігтя одну з частин зазвичай доводиться знімати. Ложу і шкіру близько нігтя при травмуванні підшивають. Операція необхідна в тому випадку, якщо частини нігтя пішли в підшкірний простір.

Після травми

Після травми, при якій пошкоджений матрикс, невидима частина нігтя, край якої – лунка, ніготь може змінити форму. Косметичний дефект при цьому неминучий. Загальний вигляд псує і виникнення оніходистрофії – дистрофія нігтя. При цьому між нігтьовим ложем і нігтьовою пластиною з’являється порожнина, ніготь на нігтьовій пластині не лежить щільно. Це вимагає посттравматичного комплексного відновлення пошкодженої нігтьової тканини. Швидше за все, ніготь доведеться видалити повністю і пропити курс вітамінів і мінералів для зміцнення нігтя. Одночасно призначаються фізіотерапевтичні процедури: лазер, високочастотний вплив таін., які допоможуть матриксу швидше відновитися.

Травмований ніготь, навіть якщо його довелося видалити, відростає через півроку. До його відновлення слід ретельно виконувати гігієнічні процедури, щоб уникнути інфікування. Запалення навколонігтьового простору – це ворота для грибкової інфекції. За раною на пальці слід ретельно доглядати. Якщо рану правильно обробляти, то вона не залишить ніяких слідів.