Лептотрихоз

Лептотрихоз

Останнім часом лептотрихоз зустрічається частіше у дітей, це пов’язано із погіршенням соціальних умов.

Leptothrix buccalis відноситься до залізовмісних бактерій, є нормальним сапрофітом ротової порожнини. Займають вони між грибами і бактеріями проміжне місце, викликаючи розвиток псевдомікозу.

Симптоми

Масивні  білого кольору відкладення розташовуються на мигдалинах та корені язика. Основним фактором у розвитку захворювання є загальне зниження резистентності організму при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, лікуванні кортикостероїдами, при використанні нераціонально антибіотикотерапії.

Захворювання добре розвивається у осіб, з дистрофічними змінами епітелію слизової оболонки рота, у тих ділянках, які зазнали гіперкератоз та кератоз. Якщо збудник протягом довгого часу паразитує на слизовій оболонці ротової порожнини, то лептотріхії можуть проникати у підлеглі тканини і цим призвести до розвитку лептотріхозного сепсису.

Діти, хворі на лептотрихозом мають індивідуальну гігієну. У більшості випадків захворювання слизова оболонка ротової порожнини помірно зволожена, має нормальне забарвлення,  на спинці язика відзначається білуватий наліт. При взятті зіскрібків виявляються лептотріхії, у деяких дітей – баластоспори і псевдоміцеліальні структури грибів роду Candida.

Пацієнти скаржаться на біль у ротовій порожнині, відмовляються від їжі, відчувають печіння на слизовій оболонці щік та язику.

Діагностика

За даними бактеріологічного дослідження та на підставі клінічної картини ставиться діагноз. Утворюються тонкі нитчасті палички 0,2-0,4 мкм у бактеріальних препаратах лептотріхій, що складаються із темних та світлих ділянок, що мають загальну клітинну стінку. Обрізаними є кінці сегментів лептотріхій. Нитки не гілкуються, прямолінійні, що не брунькуються, не мають органів плодоношення. Основним критерієм діагностики лептотріхозного стоматиту є виявлення збудника з приєднанням елементів запалення.

Лікування

Загальним лікуванням даного захворювання займається лікар-інфекціоніст.

Місцево: проводиться антисептичне полоскання порожнини рота, лікування супутніх симптомів, санація порожнини рота, навчання правил гігієни ротової порожнини.