Перніціозна анемія

Перніціозна анемія (хвороба Аддісона-Бірмера) – захворювання, яке характеризується мегалобластним кровотворенням і змінами нервової системи внаслідок дефіциту вітаміну B12, який виникає при важкому атрофічному гастриті. На 100 000 населення частота захворювання складає 110-180 випадків. Частота  досягає 1% серед осіб старше 60 років.. Співвідношення хворих жінок і чоловіків становить 10:7.

Фактори, які причетні до розвитку хвороби:

  • важкий атрофічний гастрит,
  • сімейна схильність,
  • зв’язок з аутоімунними процесами.

Причини

Порушення вироблення шлунком білка – гастромукопротеїну, який у свою чергу забезпечує всмоктування в кишечнику вітаміну B12. У хворих з глистовими інвазіями, а також у хворих, яким був видалений шлунок може бути нестача вітаміну B12 в організмі.

При авітамінозі B12 в організмі порушується утворення рибонуклеїнової кислоти (РНК), необхідної для розмноження клітин. У результаті порушується кровотворення, еритроцити збільшуються в розмірі, кількість їх в обсязі крові знижується. Внаслідок збільшення епітеліальних клітин змінюється структура епітелію, з чим пов’язана його болючість, іноді уражається спинний мозок.

Симптоми

У хворих на перніціозну анемію відмічається втрата життєвого тонусу, сонливість, стомлюваність. В інших хворих (25%)  відмічається біль на язику та в роті, а також  в третити – симетричні  парестезії на верхніх або нижніх кінцівках. Спостерігається втрата апетиту та  деяке зниження маси тіла. Рідше у хворих зустрічаються розлади зору, імпотенція, сечовипускання, порушення ходи, сечовипускання, імпотенція, розлади зору і зовсім рідко –  психічні порушення та галюцинації.

Діагностика

Лікар при обстежені пацієнта виявляє лакований язик. При більш вираженій анемії – блідість шкіри та жовтяничність склер.

Неврологічне обстеження дозволяє виявити втрату вібраційної чутливості, пасивної рухливості, а іноді й інші ознаки ураження бічних і задніх стовпів спинного мозку.