Ускладнення гриж
Існує декілька можливих ускладнень грижі. Їх не слід допускати, тому своєчасно звертайтеся до лікаря.

Запалення грижі

Запалення грижі в ряді випадків відбувається внаслідок потрапляння інфекції у грижовий мішок з шкірних покривів. У цьому випадку відзначається почервоніння шкіри, збільшення розмірів грижі і відчуття болю. Запалення може статися як наслідок запальних процесів на шкірі (фурункул, розчесані місця) або як наслідок тривалого носіння бандажа, який викликає роздратування та утворення саден. У разі появи запальних процесів на шкірі в області грижі операцію з видалення грижі проводять тільки після їх ліквідації. Грижовий мішок може бути інфікований і зсередини у разі защемлення кишки, за гострого апендициту, прориву виразок кишківника та ін… Джерелом запалення може стати вміст грижового мішка (кишка, придатки матки, сальник). За гострого апендициту в грижі роблять екстрене видалення апендиксу, в інших випадках видаляють джерело інфікування грижового мішка.

Закрита або відкрита травма грижі

Закрита або відкрита травма грижі може відбутися у випадку падіння, сильного удару або під час спроби вправити грижу в черевну порожнину. Відразу після забиття відзначаються припухлість, крововилив, сильні болі в області грижового випинання, збільшення його розміру.
У грижових мішках гриж передньої черевної стінки можуть зустрічатися чужорідні тіла – відкладання вапняних солей, жовчні і калові камені та ін… Сторонні тіла видаляються в процесі операції з видалення грижі.

Туберкульозне ураження

Туберкульозне ураження грижового мішка частіше є проявом туберкульозу очеревини. У разі виявлення туберкульозного процесу під час операції як ущемлених, так і не ущемлених гриж втручання проводиться за звичайним планом з подальшим комплексним антибактеріальним лікуванням та специфічною протитуберкульозною терапією.

Копростаз

Копростаз – це ускладнення грижі, за якого вмістом грижового мішка є товста кишка, в результаті чого відбувається застій калових мас. Основними симптомами копростазу є хронічні закрепи, болі в животі, нудота.

Ущемлення грижі

Найбільш небезпечне і поширене ускладнення – ущемлення грижі. На початку захворювання краї грижових воріт еластичні, але потім за рахунок постійної травматизації та утворення рубцевої тканини стають грубими, втрачають гнучкість. Ущемлення з’являється не тільки у випадку довго існуючої грижі. Грижа може бути бути ущемленою відразу під час виникнення. За фізичної напруги, кашлю, напруження та іншого – кишкові петлі можуть вилизнути в грижовий мішок та ущемитися в грижовому кільці. У стінці ущемлених органів дуже швидко розвивається порушення кровопостачання, в результаті чого відбувається омертвіння тканин. Якщо протягом 1-2 годин пацієнтові не надана своєчасна допомога, його стан дуже швидко погіршується. Також діагностику діагностику защемленої грижі можуть ускладнити спайки, які поділяють грижовий мішок на окремі камери. За багатокамерної грижі вміст камер може заземлюватися незалежно одне від одного, що ускладнює і оперативне втручання. Під час обирання методу хірургічного лікування ущемлених гриж враховується загальний стан пацієнта, фактор часу, тяжкість атологічних змін ущемлених органів.
Вже наявність грижі є показанням до операції, тому профілактика ускладнень грижі полягає у своєчасній діагностиці та лікуванні до розвитку ускладнень.