Кокцидіоїдомікоз
Кокцидіоїдомікоз – це захворювання відноситься до інфекційних хвороб, яке викликається грибом кокцідіоідом (Coccidioides immitis) і характеризується  ураженням легень.
Кокцидіоїдомікоз проявляється двома формами: гостра первинна форма – коли відмічається захворювання легень, проте проходить воно без лікування. Прогресуюча форма – проявляється, як прогресуюча важка інфекція, яка по всьому організму поширюється та у більшості випадків веде до смерті. Якщо у хворого розвивається прогресуюча форма, то це вказує часто на те, що пошкодженна імунна система, зазвичай через СНІД.
Якщо люди інфікуються даною хворобою під час подорожі, то симптоми цього захворювання можуть розвиватися та проявлятися при поверненні додому.

Симптоми

Гостра первинна форма кокцидіоїдомікозу, як правило протікає безсимптомно. Якщо все таки симптоми починають розвиватися, то вони з’являються через 1-3 тижні після інфікування грибом кокцідіоідом. Протікає  дане захворювання зазвичай легко та супроводжується болями в грудній клітці, підвищенням температури тіла, ознобом; можливий також під час хвороби і кашель з мокротою, а іноді з домішками крові.
Може також у деяких людей відбуватися запалення суглобів (артрит), запалення слизової оболонки (кон’юнктивіт). Вузлувата еритема може відмічатися (вузлики на шкірі формуються).
Прогресуюча форма кокцидіоїдомікозу зустрічається набагато рідше і може виявитися через декілька тижнів, місяців або навіть років після того як була гостра первинна інфекція або після проживання на території, де даний збудник (кокцидіоїдомікоз) поширений. До симптомів відносять втрату апетиту, невелике підвищення температури тіла, зниження сили м’язів та ваги. Прогресування інфекції в легенях супроводжується наростанням задишки. Дана інфекція може також поширюватися з легких на суглоби, селезінку, печінку, кістки, головний мозок і його оболонки та на нирки.

Причини

Спори кокцидіоїдів зустрічаються в грунті. Люди, які працюють з грунтом, фермери інфікуються саме найчастіше.

Діагностика

Лікар може запідозрити дане захворювання, якщо відповідні симптоми розвиваються у людини, нещодавно подорожувала в областях, або яка живе на території, де інфекція є поширеною. У хворого, який інфікований проводять забір мокроти або гною і відправляють на тослідження у лабораторію. У крові інколи при дослідженнях виявляють присутність антитіл проти даного гриба. Ці антитіла появляються рано, але зникають ще при гострій первинній формі захворювання; при прогресуючій формі захворювання зберігаються антитіла.

Лікування

Гостра форма кокцидіоїдомікозу, як правило, закінчується повним одужанням без лікування. Хворих у яких відмічається прогресуюча форма захворювання госпіталізують та лікують внутрішньовенним введенням ліків. При обмежених ураженнях, наприклад при ураженні кісток, шкіри, або суглобів, лікарська терапія може надавати позитовного ефективною, проте, коли відбувається припинення лікування часто рецидиви виникають.
Летальним результатом закінчуються Найважчі випадки прогресуючого поширеного кокцидіоїдомікоз, це тоді, коли у хворого розвивається менінгіт (інфекція оболонок головного та спинного мозку). Лікування хворих у таких випадках повинно відбуватися протягом багатьох років, а у більшості випадків довічно. Якщо не лікувати менінгіт, то хвороба завжди призводить до смерті.

Коли потрібно звернутися до лікаря?

При підвищенні температури тіла, нездужанні, кашлі, задишці, болях в грудній клітці. При болях у суглобах, розвитку кон’юнктивіту.