Що можна і чого не можна під час місячних?

У період статевої зрілості кожна дівчина стикається зі складними змінами в організмі. Багатьох молодих жінок часто цікавлять питання, що можна, а що не рекомендується під час місячних.

Отже, чи можна під час місячних …

… займатися сексом?

Це не найсприятливіший період для занять сексом. Пояснюється це тим, що на протязі початкової фази циклу виникає схильність до інфікування, закидання менструальної крові з матки через труби в черевну порожнину і розвитку екстрагенітального ендометріозу. Під час менструації також існує ризик зачаття, тому засоби контрацепції ніхто не відміняв при наявності сексуальних контактів.

… використовувати вагінальні свічки?

Більшість гінекологів сходяться на думці, що під час місячних користуватися вагінальними свічками немає сенсу, так як основу багатьох з них становить речовина, яке змивається кров’ю. Однак в сучасній фармакології випускаються супозиторії і таблетки, які допускається закладати навіть під час місячних, так як їх основу становить речовина, яке механічно не змивається. Це дозволяє не переривати впливу на патологічно небезпечні бактерії і мікроорганізми під час курсу лікування. У той же час кожна жінка, якій лікар прописав вагінальні свічки, повинна уважно прочитати інструкцію і поцікавитися у свого гінеколога про доцільність постановки конкретних свічок під час місячних.

… здавати аналіз крові?

Менструація відбивається на показниках аналізу крові, так як в ці дні підвищується рівень ШОЕ, що лікар може прийняти за інфекційне захворювання. Крім того, знижуються показники лейкоцитів і тромбоцитів, а при здачі крові на онкомаркери є ймовірність отримати хибнопозитивні результати. Точні результати аналізу крові можливі не раніше 5-7 днів після початку місячних.

… здавати аналіз калу?

На аналізі калу наявність менструації ніяк не відображається.

… здавати аналіз сечі?

Під час місячних не рекомендується здавати аналіз сечі для лабораторних досліджень. Під час збору матеріалу в сечу можуть потрапити частинки епітелію і крові, а їх наявність може викликати підвищення рівня білка і еритроцитів, що може вказати лікарю на симптоматику деяких захворювань.

… здавати гінекологічні мазки?

Під час місячних цервікальний мазок і мазок на флору не береться. Справа в тому, що фахівцеві складно буде визначити стан мікрофлори при наявності кров’яних виділень. Але при наявності деяких хвороб може виникнути необхідність в мазках, коли аналіз береться протягом усього циклу, що дозволяє виявити певний вид бактерій.

… робити УЗД?

Місячні не можуть стати на заваді для проведення УЗД будь-яких внутрішніх органів, за винятком тих, які розташовані в малому тазу. Так, УЗД яєчників і матки рекомендовано робити на протязі першої половини циклу з 5 по 10 день. Ендометріоз матки краще виявити в другій половині циклу, а запальні процеси і новоутворення – після закінчення менструації. Післяопераційні ускладнення можна діагностувати в будь-якій фазі циклу. УЗД молочних залоз також рекомендується не раніше 4-5 дня циклу.

… робити рентген?

Якщо мова йде про рентген малого тазу і поясниці, то при менструації він не проводиться. Багато фахівців навіть вважають, що даний вид діагностики може стати причиною відкриття кровотечі. Також багато хто вважає, що рентгенологічне дослідження під час місячних може негативно позначитися на репродуктивних функціях жінки.

…робити операцію?

Якщо операція необхідна, то при наявності можливості її краще відкласти на кілька днів через місячны. Це пояснюється тим, що в процесі операції або в період реабілітації у прооперованої жінки при місячних існує ймовірність появи сильних кровотеч, так як в даний період знижується згортання крові.

... робити масаж і приймати ванну?

Механічні дії на організм можуть призвести до посилення кровотечі. З цієї причини візити до масажиста краще відкласти до закінчення місячних. Прийняття ванни під час місячних також не рекомендується, так як при менструації шийка матки відкривається, що збільшує ризик інфікування.

… засмагати і відвідувати солярій?

Ультрафіолет може негативно позначитися на організмі під час менструації, що часто веде до збільшення кількості виділень і навіть до кровотеч.

…займатися спортом?

Помірна фізична активність при місячних не тільки допустима, але і корисна. Але від інтенсивних занять спортом, особливо в перші три дні циклу, краще відмовитися.