Полікістоз яєчників і вагітність

Полікістоз яєчників – дисгормональне захворювання, що веде до того, що у жінки не відбувається овуляція – яйцеклітина не виходить з яєчника і розвивається безплідність.

Синдром полікістозних яєчників спостерігається при порушенні роботи гіпоталамуса, гіпофіза і яєчників. Клінічні прояви захворювання різноманітні, в залежності від причин виникнення.

Назва захворювання походить від слова «кіста» – фолікулярне утворення на поверхні яєчників, яке наповнене рідиною і містить в собі недозрілі яйцеклітини. «Полі» означає безліч таких кіст на яєчнику.

Полікістоз яєчників – поширене захворювання, яким страждає кожна п’ята жінка дітородного віку. Але своєчасне лікування та рання діагностика знижують ризик розвитку довготривалих ускладнень, в тому числі діабету і серцевих захворювань.

Причини полікістозу яєчників

Точні причини розвитку полікістозу науці досі невідомі. Але достовірно встановлено, що при полікістозі яєчників в організмі жінки починається вироблення надмірної кількості андрогену, що призводить до порушення балансу чоловічих і жіночих гормонів. Тому вихід яйцеклітини з яєчників (овуляція) відбувається рідше, ніж повинно бути абоне відбувається зовсім.

У розвитку полікістозу також чималу роль відіграє спадковість і генетичні фактори, ранні або перші аборти.

Багато вчених стверджують, що виникнення полікістозу також пов’язано з частими ГРЗ, ангінами, стресами, які дівчинка відчуває ще в 10-12 років.

Симптоми полікістозу яєчників

Для полікістозу яєчників характерні наступні клінічні прояви:

– порушення менструального циклу,

– безпліддя і невиношування вагітності,

– збільшення маси тіла,

– поява надлишкового темного волосся на тілі (на обличчі, грудях, в паховій області, на спині, руках і ногах, вугрі, облисіння за чоловічим типом), що свідчить про надлишок чоловічого гормону андрогену,

– збільшені яєчники з множинними кістами.

У той же час відзначається часто непомітний розвиток у жінки полікістозу, так само непомітно він може протікати, давши знати про себе лише в період, коли жінка вирішила народити малюка і у неї не виходить завагітніти. Чим раніше буде виявлено полікістоз яєчників, тим менше шансів розвитку ускладнень захворювання. До того ж, у хворої поликистозом яєчників жінки може статися розрив яєчника або самої кісти, що може викликати кровотечу, небезпечнудля життя.

Лікування полікістозу яєчників

На першому етапі слід підтвердити діагноз, так як схожі симптоми мають і інші захворювання, наприклад, гіпотиреоз, гіперпролактенемія, пухлина надниркових залоз або яєчників.

Щоб виявити полікістоз, призначається УЗД, аналіз крові на лютеїнізуючий гормон, на фолікулостимулюючий гормон. Також жінці необхідно здати аналіз сечі на наявність чоловічих статевих гормонів. Кожне обстеження необхідно пройти двічі: на 2-3 день і на 21-22 день менструального циклу.

При виявленні

При підтвердженні полікістозу яєчників, призначається гормональна терапія, яка включає спеціальні ліки, які нормалізують надмірне вироблення чоловічого гормону організмом жінки і в той же момент стимулюють овуляцію – вироблення яйцеклітин. Раніше прийом подібних препаратів призводив до того, що жінка набирала зайву вагу, але сучасні препарати не викликають подібних побічних явищ. Крім того, жінці призначається фізіотерапія.

При наявності зайвої ваги, з нею необхідно боротися. Особливо це стосується жінок з чоловікоподібною фігурою, коли плечі ширше стегон. Накопичення жиру жінками з таким типом фігури в області грудей, живота і пліч призводить до того, що в організмі починає вироблятися ще більше андрогену.

Якщо гормональна терапія не призводить до очікуваного результату, призначається оперативне втручання – лапороскопія. Лапороскопія передбачає видалення кіст через невеликі надрізи. В даний час цей метод не є провідним.

Треба відзначити, що методи лікування при полікістозі яєчників залежать від зацікавленості пацієнтки: якщо зачаття планується найближчим часом, то основний акцент робиться на виклик овуляції, якщо вагітність поки не планується, значить, основним напрямком лікування буде відновлення регулярності менструального циклу і придушення надлишкового синтезу андрогенів .

Важливо відзначити, що лікування полікістозу яєчників слід проводити тільки під наглядом досвідченого лікаря-гінеколога, а також ендокринолога. Головне, не запускати проблему. Навіть якщо при полікістозі вдалося завагітніти, є великий ризик для здоров’я жінки і плоду. Тому від полікістозу слід позбутися ще до вагітності.