Коли ймовірність завагітніти вище за все?

Питання вагітності і зачаття дуже актуальні для пар, які перебувають в статевій близькості. Хтось намагається уникнути небажаної вагітності, а хтось ретельно вираховує дні циклу і планує близькість на ті дні, коли ймовірність вагітності найвища.

Менструальний цикл

Жіночий менструальний цикл можна умовно поділити на три періоди, тривалість кожного з яких розраховується індивідуально для кожної жінки. Якщо брати середні показники, то перші 14-16 днів, рахуючи з першого дня останньої менструації, припадають на дозрівання яйцеклітини. На 14-16 день дозріла яйцеклітина виходить в маткову трубу, де вона може зустрітися зі сперматозоїдом.

Приблизно з 15-17 і до кінця менструального цикл триває фаза жовтого тіла, коли на місці фолікула, з якого вийшла яйцеклітина, утворюється жовте тіло, а слизова оболонка матки готується до можливого прийому зародка. Але якщо вагітність не настає, ця слизова відторгається – відбувається менструація.

Найбільша ймовірність

Таким чином, найбільша ймовірність у більшості жінок доводиться на 14-16 день менструації. Максимальна вона в день овуляції, коли яйцеклітина знаходиться в матковій трубі. Трохи нижче вірогідність зачаття протягом 6 днів до овуляції – існує вона тому, що сперматозоїди дуже життєздатні і можуть зберігатися організмі жінки протягом 2-6 днів, а в день овуляції запліднити яйцеклітину.

Найнижча ймовірність

Найнижча ймовірність зачаття в дні менструації і безпосередньо після її закінчення.

Так, перші 14-16 днів циклу можна вважати умовно безпечними, але ризик зачаття підвищується в міру наближення овуляції. Безпечним можна вважати і період після овуляції – 16-18 дні циклу і до його закінчення.

Однак наведені дані не можна вважати стабільними. Багато що залежить від індивідуальних особливостей організму жінки. По-перше, тривалість циклу у кожної жінки може бути різною і відрізнятися від стандартних 28 днів, а значить і час овуляції може наступити раніше або пізніше 14-16 днів. По-друге, слід враховувати і те, що далеко не у всіх жінок цикл відрізняється регулярністю, що не дозволяє з високою часткою ймовірності обчислити час настання овуляції.