Неврит ліктьового нерва

Неврит ліктьового нерва є станом, при якому виникає часткова або повна дисфункція м’язових з’єднань області кисті. Ліктьовий нерв відповідає за рухові функції кисті і пальців, і його ураження може призвести до послаблення хватки, труднощів згинання і розгинання фаланг пальців, а також зменшення чутливості долоні, як від тильної, так і від ліктьової сторони.

Причини виникнення невриту ліктьового нерва

Захворювання може виникнути як ускладнення після перенесених інфекційних захворювань, переломів, також внаслідок роботи, що вимагає специфічного положення рук (наприклад, постійна опора ліктями на письмовому столі, підлокітники або верстат).

Симптоми невриту ліктьового нерва

Характерні симптоми включають труднощі з поворотом долоні тильною стороною вгору, провисання кисті руки, втрату контролю над м’язами, що відповідають за згинання і розгинання.

Прогресуюча атрофія м’язів кисті руки розпочинається з п’ятого пальця (мізинця), при цьому основні фаланги інших пальців розгинаються надмірно, а нігтьові – зігнуті. Кисть може набути схожості з лапою тварини, а м’язи, що відповідають за рух, перебувають в стані постійної напруги.

З перших днів захворювання хворий відчуває характерний дискомфорт. Оніміння зазвичай виникає в областях, які оточують безіменний палець або мізинець, розповсюджується по зап’ястку і вздовж краю кисті. З прогресуванням хвороби може виникнути зниження тонусу м’язів пальців і плечового відділу. Оскільки хвороба швидко розвивається, важлива своєчасна діагностика та консультація лікаря.

Лікування невриту ліктьового нерва

Лікування включає призначення вітамінів, які регулюють м’язову активність, спільно з противірусними і гомеопатичними препаратами, а також голкорефлексотерапію.

Ефективне лікування невриту ліктьового нерва може бути досягнуте за допомогою фізіотерапії та лікувально-фізичних вправ. У важких випадках, коли відбувається повна атрофія м’язової тканини кисті, може бути необхідне хірургічне втручання. Розроблено спеціальні вправи для відновлення функцій кисті та відновлення м’язового тонусу, які можна виконувати як у кабінеті лікаря, так і в домашніх умовах.