Петрушка на воді і на … молоці

Петрушка на воді і на … молоці

Більшість захворювань черпаємо ложкою з тарілки. Адже, якщо на обідньому столі нема свіжих овочів, фруктів, зелені кропу, цибулі, петрушки, то така їжа вважається «мертвою». Візьмемо, наприклад петрушку. Її коренеплодом, листочками смакують усі і в будь-якому віці.

Настої, відвари, свіжий сік із листя, коренеплоду петрушки лікують увесь організм. Зокрема, її коренеплід сприяє покращенню лактації молока у породіль, усуває кровотечі. Помічна і при неплідді. Ліки готують так: змішати 1 столову ложку подрібненого коренеплоду та 1 столову ложку подрібненого листя подорожника, суміш залити 0,5 л окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні. Випити відвар упродовж дня. Курс лікування – місяць. При маткових кровотечах, нерегулярних місячних п’ють по 1 столовій ложці настою з петрушки.

Рослина сприяє також лікуванню запалення статевої залози у чоловіків, допомагає усувати розлади в кишківнику, коліти у дітей.

Коренеплід, як чудовий протизапальний, сечогінний та спазмолітичний засіб, цінує й офіційна медицина. Настої та відвари з коріння петрушки добре усувають набряки (зокрема серцевого походження). Для цього 1 столову ложку подрібненого коріння заливають 1 склянкою води, кип’ятять 5-7 хвилин на слабкому вогні, настоюють до охолодження. Вживають по чверті склянки 4 рази на день. На думку народних цілителів найкращі природні ліки – із суміші листя та коріння.

Добре сприяє профілактиці та лікуванню настій зелені петрушки на молоці (1 столова ложка сировини – на 1 склянку молока). Внаслідок вживання таких ліків чудово усуваються набряки серцевого і ниркового походження. Петрушка допомагає покращити тонус внутрішніх органів, зокрема матки, кишківника, сечового міхура, пригнічує процеси бродіння в кишківнику, покращує жовчотворну функцію печінки, розчиняє камінці на пісок і безболісно виводить їх з організму природним шляхом.

Настій із сухого подрібненого листя готується так:

  • 1 чайну ложку сировини заливають 1 склянкою окропу, 1 годину настоюють, проціджують. Вживають по третині склянки  тричі на день до їди. А ось рецепт із сухого подрібненого коріння: 1 столову ложку сировини залити 0,5 л окропу, посудину щільно закрити, настояти 2 години. Вживають по третині склянки  тричі на день.

Можна приготувати ліки із подрібненого насіння:

  • 1 чайну ложку сировини заливають 2 склянками окропу, 2 годину настоюють. Вживають по третині склянки  тричі на день до їди.

Наші предки за допомогою петрушки рятувалися від педикульозу, особливо у дітей. А ще – готували мазь: 1 частину подрібненого насіння ретельно розтирали з 4 частинами смальцю. Такою сумішшю змащували хворі ділянки тіла (коли на шкірі з’являлися висипи, подразнення).

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: не кожному ця рослина помічна. Протипоказана вона людям із гострим запаленням нирок, циститом, подагрою. Вагітним теж слід обмежувати себе у вживанні петрушки, адже вона викликає скорочення матки.

Наталія Земна

Шукайте підтримку та консультації в Центрі Сімейної Медицини у м. Кам’янець-Подільський, розташованому за адресою: вул. Драгоманова, 14а. Наші лікарі готові надати Вам корисні поради та підтримку щодо Вашого здоров’я.