“Гавкаючий” кашель у дитини – симптом помилкового крупу
Набряк гортані, чи помилковий круп у дітей у віці від року до п’яти розвивається найчастіше на тлі вірусної інфекції, не в перший день її протікання. Однак, є й винятки. Несправжній круп зустрічається також у немовлят або дітей більш старшої вікової групи. Буває і так, що набряк гортані – перший прояв хвороби.
Несправжній круп виникає частіше у дітей з проявами алергії, у вигляді діатезу, нейродерміту. Але може виникнути вперше у дитини, до цього не страждав непереносимістю чого-небудь. Головне – знати ознаки помилкового крупа, щоб вчасно надати допомогу дітям і викликати швидку. Розраховувати на власні сили не варто, так як ніхто не знає, як сильно виражений фактор, що став причиною помилкового крупу і чи не буде «другої хвилі» після стихання проявів. Чи не вдаєтеся від такого кашлю дитини до народних методів – від них стан дітей нерідко погіршується. Якщо лікар наполягає на госпіталізації, не відмовляйтеся.

Як виявляється помилковий круп у дітей?

Отже, ознаки можливого розвитку стенозу гортані у дітей (помилкового крупа) – сухий, що мучить кашель, особливо «гавкаючого» характеру, періодична охриплість і втрата голосу. Підвищення температури при цьому, інші ознаки ГРЗ – привід для занепокоєння і дачі антигістамінного препарату (прочитати в інструкції дозування для дітей або дати звичну, якщо не в перший раз).
Якщо напади кашлю дитини посилюються, сам кашель стає грубим, або беззвучним, малюк неспокійний, намагається показати трудність дихання – розстібає воріт, спускає горловину светра – є привід для виклику «Швидкої допомоги». У цьому випадку помилковий круп може становити небезпеку для здоров’я дітей. В очікуванні лікаря дайте кларитин дитині або будь-який інший антигістамінний препарат (супрастин і.тд), краще у вигляді сиропу. Якщо під рукою лише таблетки, а малюк не звик до такого прийому, їх треба розтовкти і дати з ковтком води. А ось великої кількості води або іншого пиття давати не треба, причина помилкового крупу у дітей – набряк, і він може посилитися. Нерідко дитина вночі кашляє і прокидається від нападу помилкового крупа, не розуміючи, в чому справа. Його треба заспокоїти, взяти на руки.

Як лікувати помилковий круп у дітей?

Постарайтеся дотримуватися правильний температурний режим. Якщо у дітей помилковий круп їм найкраще підходить режим тропіків – теплий і вологий свіже повітря. Як же домогтися таких непростих умов? Провітрюйте кімнату, але в холодну пору року – виносьте малюка з кімнати на цей час. Допоможе впоратися з помилковим крупом у дітей також такий метод. Опустіть ноги малюка в тазик з гарячою водою або поставте до литок гірчичники – все це діє як відволікаючий і знімає набряк. У ванній кімнаті можна пустити гарячу воду і закрити двері – періодично заносити туди дитину і якийсь час тримати – кашель стане «вологим» і дихати стане легше.
Деякі батьки застосовують балончики від бронхіальної астми при помилковому крупі у дітей. Такій спокусі піддаватися не варто. Дійсно, ознаки помилкового крупа у дітей можуть відразу піти, а може, навпаки, стати гірше – в дорослі аерозолі часто включені сильнодіючі речовини, шкідливі для дітей, та й дозування складно дотриматися.
В очікуванні лікаря, частіше дивіться на годинник, відзначаючи динаміку стану дитини та характеру нападів помилкового крупа.