Мітральний стеноз

Мітральний стеноз-причини,форми,симптоми

Мітральний стеноз – звуження і зрощення стулок мітрального клапана, розташованого між лівим шлуночком і лівим передсердям. Мітральний клапан перешкоджає зворотному току крові з шлуночка в передсердя в момент виштовхування крові із серця в судини. У нормі площа мітрального отвору становить 4-6 см².

Причини мітрального стенозу

Мітральний стеноз є наслідком таких захворювань:

– ревматизм,

– інфекційний ендокардит,

– атеросклероз.

Форми мітрального стенозу

Залежно від площі мітрального отвору виділяють кілька ступенів мітрального стенозу:

– легка (площа мітрального отвору становить 2-4 см²);

– помірна (площа мітрального отвору становить 1-2 см²);

– важка (площа отвору менше 1 см²).

Симптоми мітрального стенозу

– Задишка – з’являється на самому початку захворювання при фізичних і психо-емоційних навантаженнях, підвищеній температурі, сексуальної активності, з часом задишка з’являється при найменшому навантаженні і навіть у стані спокою.

– Напади задухи в горизонтальному положенні, особливо по ночах. У положенні сидячи дихати стає легше.

– Підвищена стомлюваність, м’язова слабкість.

– Кашель з кровохарканням, особливо при фізичному навантаженні.

– Напади прискореного неритмічного серцебиття, відчуття нерівної роботи серця.

– Тупі тривалі болі в області серця.

Діагностика мітрального стенозу

Діагноз ставиться на підставі аналізу анамнезу та скарг хворого. Лікар проводить загальний огляд шкірних покривів, типу статури, виявляє шум при прослуховуванні тонів серця. Аналіз крові і сечі проводиться для виявлення супутніх захворювань (анемії, запалення нирок), які можуть вплинути на перебіг захворювання і виявити його ускладнення, наприклад, мікроінфаркт нирки.

При виявленні характерних симптомів кардіолог призначає біохімічний аналіз крові, який визначить рівень загального холестерину і рівень «поганого» холестерину, наявність антистрептолізина-О, наявність С-реактивного білка.

Для визначення ризику виникнення тромбів проводиться коагулограмма. ЕКГ виявить збільшення правого шлуночка і лівого передсердя, а також порушення ритму.

Ехокардіографія визначає потовщення стулок мітрального клапана, порушення їх руху, зменшення розмірів передсердно-шлуночкового отвору, тромби в порожнинах серця, відкладення солей кальцію на стулках клапана.

Рентгенографія органів грудної клітини виявить збільшення розмірів серця, явища набряку легенів.

Лікування мітрального стенозу

Виділяють два методи лікування мітрального стенозу – консервативний і хірургічний. Безсимптомний мітральний стеноз не вимагає призначення лікарських препаратів, але вимагає регулярного контролю стану хворого.

Консервативний метод включає:

– зниження вмісту солі в їжі, обмеження рідини до 1,5 л на добу,

– відмова від посилених фізичних і психо-емоційних навантажень,

– призначення препаратів, що знімають симптоми: бета-блокатори, антагоністи кальцію, діуретики, антиаритмічні препарати, антикоагулянти, антибіотики.

Хірургічний метод лікування включає:

– черескожну мітральну коміссуротомію – розсічення зрощення мітрального клапана за допомогою порожнистої гнучкої трубки, що проникає до серця через стегнові вени без розтину грудної клітини, дозволяє збільшити площу мітрального отвору більше, ніж в 2 рази;

– закрита мітральна коміссуротомия – розріз грудної клітини без відкритого доступу до серця і без застосування апарату штучного кровообігу. У серці проникають через вушко лівого передсердя, а зрощення мітрального клапана хірург прибирає пальцями;

– відкрита мітральна вальвулопластика – проводиться розріз серця і використовується апарат штучного кровообігу.

Центр Сімейної Медицини пропонує послуги з ЕКГ, коагулограмми, ехокардіографії та консультацію з кардіологом.