Особливості періоду статевого дозрівання у хлопчиків

Статеве дозрівання у хлопчиків

Статеве дозрівання у хлопчиків приблизно починається не раніше 11-річного віку, на два роки пізніше ніж у дівчаток. Рідкісними являються більш ранні випадки статевого дозрівання. У великої кількості хлопчиків у 12,13, 14 та навіть у 15 років настає період статевого дозрівання.

Приблизно у чотирнадцятирічному віці у хлопчиків спостерігається максимальна швидкість росту. Вони виростають за рік у середньому на десять сантиметрів.

Також хлопчики починають швидко набирати вагу. У період статевого дозрівання їхня вага збільшується на 3-4 кг  і навіть більше, а до цього періоду вони збільшували свою вагу на два кілограми у середньому

Насінники (яєчка) та статевий член починає зростати до 10-11 років.

До 12-13 років появляється волосяний покрив у статевій ділянці, адамове яблуко, яке розміщується у хлопчиків на шиї під підборіддям також набуває видимого збільшення. Також продовжують збільшуватися статеві органи у розмірах (мошонка, яєчники, статевий член).

До 14-16 років починають рости борода та вуса, з’являються волосся під пахвами, злегка збільшуються грудні залози, змінюється голос (мутируется), він стає більш грубим і мужнім, проявляються перші спонтанні еякуляції (семяотделеніе під час сну).

В кінцевій фазі статевого дозрівання – до 16-18 років завершується характерне для чоловічої статі покриття волоссям тіла. У насінної рідини з’являються зрілі сперматозоїди, а на шкірі обличчя часто з’являються прищі. Зростання поступово сповільнюється і припиняється.

В період статевого дозрівання у хлопчиків також з’являється ряд труднощів — різні фізіологічні відхилення, які заслуговують на особливу увагу.

Раннє настання статевого дозрівання нерідко викликає хвилювання і занепокоєння в непідготовленої і недостатньо поінформованої про це дитини, а також батьків. Запізнення статевого дозрівання також вносить нотки пригніченості в поведінку юнака, який бачить, що його однолітки вже виросли. Своєчасне, проведене у відповідній формі статеве виховання охороняє підростаюче покоління від тривожних та зайвих переживань.

Відвідайте Центр Сімейної Медицини в м. Кам’янці – Подільському для отримання якісних медичних послуг від спеціалізованих лікарів.