Заяча губа (хейлосхізіс)

Заяча губа (хейлосхізіс) – вроджений дефект, що виявляється незрослими у внутрішньоутробному періоді тканинами носової порожнини і верхньої щелепи, що утворює ущелину губи.

Заяча губа проявляється зовнішнім дефектом, а також проблемами в харчуванні і становленні мови, при цьому загальний психосоматичний розвиток дитини від цього не страждає. Часто разом із заячою губою у новонароджених з щелепно-лицьовими вадами зустрічається розщеплення неба – вовча паща. При цьому факт наявності даних вад може бути встановлений ще внутрішньоутробно за допомогою УЗД.

З заячою губою народжується приблизно 0,04% немовлят, серед яких переважають хлопчики. Формування ущелин неба і губи відбувається до 8-го тижня вагітності, під час закладки щелепно-лицьових органів.

Як правило, ущелини обличчя рідко є ізольованими пороками, один з п’яти випадків є компонентом важкого вродженого синдрому.

Корекцією ущелин губи і неба, відновленням порушених функцій і реабілітацією пацієнтів займаються такі фахівці, як лицьовий хірург, стоматолог, логопед, педіатр.

Причини розвитку заячої губи

Заяча губа, так само, як і вовча паща, формуються під впливом генних втручань. ТВХ22-ген, що викликає розколину губи, може мутувати під впливом токсикозу, стресу, зловживання антибіотиками, радіаційних або інфекційних впливів, вживанням наркотиків, алкоголю. Особливо небезпечний вплив цих факторів перші два місяці вагітності.

Ще один фактор розвитку заячої губи – пізні пологи (після 40 років).

Класифікація заячої губи

Ущелина частіше формується на верхній губі, з одного боку від середньої лінії. Рідше дефект буває з обох сторін або на нижній губі. Одностороння ущелина частіше формується зліва. Двосторонній дефект часто супроводжується виступаючим вперед міжщелепним відростком верхньої щелепи.

Заяча губа буває неповної та повної форми. Часткове розщеплення, як правило, одностороннє у вигляді поглиблення в губі. У цьому випадку відбулося незрощення між собою середнього носового і одного з верхньощелепних відростків. Повне розщеплення губи характеризується глибокою ущелиною, що йде від губи до носа з однієї або двох сторін. В цьому випадку відбувається незрощення носового відростка з лівим і правим верхнещелепними.

Також може бути різною глибина і протяжність дефекту.

При невеликих порушеннях розщеплення зачіпає тільки м’які тканини губи, у важких випадках дефект пов’язаний з піднебінною кісткою і кісткою верхньої щелепи.

Заяча губа може бути ізольованим дефектом, але частіше супроводжується іншими анатомічними патологіями розвитку верхньої щелепи: ущелинами твердого та м’якого піднебіння, деформація носа та ін.

Прояв заячої губи

Визначається при зовнішньому огляді відразу після народження. На наявність дефекту вказує характерна деформація обличчя в області верхньої або нижньої губи.

У грудних дітей даний дефект пов’язаний з утрудненим процесом смоктання і ковтання. Якщо ущелини глибокі і великі, може знадобитися годування через носовий зонд. Надалі через деформацію зубів і прикусу порушується процес пережовування їжі.

При розвитку зубів спостерігається порушення розвитку зубного ряду, коли декількох зубів не вистачає або, навпаки, присутні додаткові. Також спостерігається неправильний кут росту зубів, схильність до карієсу.

У дітей із заячою губою спостерігається порушення процесу формування звуків, яке проявляється розладом мовної функції (ринолалія). Мовлення нечітка, з вираженим носовою звуком, проблеми вимови приголосних.

Лікування заячої губи

Корекція заячої губи проводиться в ході однієї або декількох реконструктивних пластичних операцій з урахуванням особливостей кожного конкретного випадку.

Краще за все хейлопластику (оперативне усунення заячої губи) проводити у віці 3-6 місяців, а у важких проявах – в перші дні або місяці життя дитини за умови достатнього збільшення у вазі, відсутності анемії, патології кишечника, серцево-судинної, ендокринної та нервової систем.

Проведення хейлопластики в перші два тижні життя сприятливо впливає на розвиток губ і носа в подальшому, крім того, зменшує психічну тривожність батьків.

Корекція заячої губи повинна бути завершена до трьох років, коли починається становлення мовлення. В більш старшому віці  проводиться лікування у логопеда, спрямоване на усунення мовних дефектів, а також косметичне лікування щодо усунення післяопераційних рубців.

Відвідайте Центр Сімейної Медицини в м. Кам’янці – Подільському для отримання якісних медичних послуг від спеціалізованих лікарів.