Пахова епідермофітія

На сьогоднішній день є поширинеми грибкові захворювання, або дерматомікози. Всі ці хвороби вимагають ретельного та терплячого підходу. Щоб успішно з ними боротися потрібно знати їх причини та симптоми

Причини

Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum та Trichophyton rubrum викликають пахову епідермофітію. Вони є стійкими до факторів зовнішнього середовища, особливо при підвищеній температурі та вологості. Захворювання зустрічається у жінок та чоловіків. Їй сприяють порушення імунітету, ендокринної системи, недотримання гігієни, пітливість, надмірна повнота, мікротравми шкіри, попрілості.

Епідермофітія вражає сідничні шкірні складки, пахвову, пахову області, переходячи на шкіру ділянок, які розташовані поруч. Ділянку мошонки та ануса може захоплювати захворювання у чоловіків, а у жінок складки під грудьми. Нігтьові пластинки, шкіра кистей, стоп та міжпальцева рідше уражаються.

Із лусочками шкіри потрапляє збудник у зовнішнє середовище і передається здоровим людям при контакті або через інфіковані предмети. Можливе зараження через спортивний інвертар, шкарпетки, білизну, мочалки,рушники, взуття. Також нерідко можна заразитися хворобою в душових та лазнях, при цьому розвивається епідермофітія міжпальцевих проміжків та стоп.

Симптоми

Грибок потрапивши на шкіру, проростає в епідермісі  та викликає симптоми дерматомікозу. При цьому не страждає волосся.

При захворюванні на шкірі хворого відмічаються чітко обмежені ділянки, які шелущаться  від рожевого до яскраво-червоного забарвлення. На початку вони невеликі за розміром, проте пізніше збільшуються до 10 і більше кв.см..запалення відбувається по периферії, відмічається набряклість, почервоніння. Починають появлятися численні бульбашки з каламутним вмістом і пустули. Якщо не проводиться лікування, то вогнища починають зливатися, захоплюючи сусідні ділянки. Вогнище хвороби приймає вигляд кільця, що підтверджує епідермофітію.

Симптоми пахової епідермофітії супроводжуються печінням, сверблячкою, незручністю при рухах. Хвороба можетривати протягом років, якщо лікування недостатнє. Гострота проявів залежить від збудника, що викликав пахову епідермофітію.

Діагностика та лікування 

Діагноз ставиться на підставі типових шкірних проявів та мікроскопічного дослідження відокремлюваних лусочок на грибки. Якщо потрібно то проводиться посів на культуру грибка.

Лікування пахової епідермофітії проводить подолог, дерматолог або міколог. Щоб вилікувати хворобу, необхідна комплексна терапія, що включає:

  • протигрибкову мазь,
  • протизапальні засоби,
  • протигістамінні засоби.