5 звичок для гострого розуму і здорового мозку

Якщо хочете зберегти здоровий глузд і гострий розум до глибокої старості, виробіть у себе п’ять важливих звичок.

1. Ходіть пішки

Ходьба – найдоступніший і дієвий спосіб профілактики хвороби Альцгеймера і поліпшення роботи мозку. Бадьорий темп ходьби значно покращує кровообіг. В результаті ваш мозок отримає більше кисню, а це поліпшить пам’ять. Вам легше буде концентруватися на важливих завданнях і мозок довго буде працювати без збоїв. Візьміть за правило гуляти щодня не менше півгодини.

2. Режим сну

Нормальний сон дуже важливий для здоров’я мозку. Лягати спати потрібно до півночі і спати 7-8 годин. Доведено вченими, що старече недоумство частіше розвивалося у людей, які спали менше 6 годин на добу. Щоб сон був здоровим, відмовтеся в ліжку від гаджетів і телевізора. Спати краще в провітреному приміщенні і без світла.

3. Тренування для мозку

Зробіть свій розум більш гнучким, наділіть його здатністю мислити логічно і швидко реагувати, займаючись щодня 10 хвилин чимось новим. Вибір діяльності величезний: вивчення мов, розгадування головоломок, вивчення таємниць космосу і т. п. Це відмінна профілактика хвороби Альцгеймера, здатна зберегти розум на все життя.

4. Будьте оптимістами

Знаходьте причини посміхатися кожен день. Вчені довели, що ризик розвитку старечого недоумства значно вище у тих, хто песимістично ставиться до життя. Зміцнити здоров’я мозку можна, знаходячи щодня привід посміятися не менше 20 хвилин. Зустрічі з друзями, подорожі, активний відпочинок – все це сприятливо впливає на роботу мозку.

5. Правильно харчуйтеся

Жирні кислоти омега-3, антиоксиданти, вітаміни групи В необхідні нашому мозку для злагодженої роботи. Простежте, щоб у вашому щоденному раціоні були присутні зелень, горіхи, оливкове масло, зелений чай, свіжі овочі і фрукти. Червоне м’ясо, рибу і морепродукти вживайте не менше двох разів на тиждень. А ось фастфуди, напівфабрикати, ковбаси, копченості шкідливі для здоров’я і роботи мозку.