У чому різниця між вірусною і бактеріальною інфекцією?

Часто причиною хвороби стає вірусна або бактеріальна інфекція. Так як симптоми вони викликають майже однакові, то людині, далекій від медицини, складно їх розрізнити. У той же час принципово важливо знати, що саме викликало хворобу – вірус чи бактерія – так як від цього залежить вибір лікування.

Симптоми

При вірусної інфекції людина відчуває нездужання, але вираженої слабкості і втоми немає, які більше проявляються при бактеріальної інфекції.

Нежить

Якщо минуло вже 10 днів, а закладеність і виділення з носа лише посилюється, а через три тижні густі виділення не проходять, це ознака бактеріального синуситу.

Аналіз крові

Розпізнати інфекцію допоможе аналіз крові. Кам’янець-Подільський Центр сімейної медицини має сучасною лабораторією, де ви зможете пройти повне дослідження і отримати достовірні результати. Здавати аналізи треба тільки за показаннями не раніше 3-4 діб після лихоманки! При підвищених показниках лейкоцитів (вище 15-17) і нейтрофілах можна говорити про бактеріальну інфекцію. ШОЕ не є ключовим фактором!

Біль у горлі

Найчастіше горло болить при вірусній інфекції. Але якщо біль виражений, односторонній, важко ковтати – це ознаки бактеріальної інфекції.

Температура

Підвищення температури відзначається при попаданні і вірусної, і бактеріальної інфекції. Але при вірусі температура підвищується миттєво і тримається кілька днів, при бактеріях підвищення відбувається поступово і часто початок хвороби неясний.

Нирки

Якщо в сечі виявлено велику кількість лейкоцитів, то маємо справу з бактеріями, що вимагає лікування антибіотиками.