Перевіряємо стан легенів в домашніх умовах

Коронавірус нового типу, як відомо, найбільш агресивний до легень. Підозрюючи у пацієнта COVID-19, лікарі в першу чергу перевіряють цей орган. Але якщо немає можливості пройти обстеження чи немає показань до КТ, можна визначити стан легенів в домашніх умовах.

Перше, що можна зробити, це перевірити об’єм легенів. Для чоловіків норма обсягу легень – 3-3,5 л, для жінок – 2,5-3 л. Цей показник легко встановити за допомогою повітряної кульки. Вам буде потрібна звичайна повітряна кулька. Для початку просто надуйте її і випустіть повітря, щоб вона стала більш еластичною. А тепер надуйти кульку одним видихом. Діаметр фігури в ідеалі повинен скласти більше 15 см. Якщо цей показник менший, то варто задуматися про проблему з легенями, яка не обов’язково пов’язана з коронавірусів.

Методи

Ще один метод – обійняти шию двома долонями. Якщо ніяких проблем це не становить, то, швидше за все, все добре. Але якщо довжини пальців не вистачає для змикання, то мова йде про ожиріння, яке негативно позначається на роботі легких та інших систем. Через зайву вагу відбувається здавлювання дихальних органів, а це може призвести до затримки дихання в сплячому стані.

Наступний метод полягає в тому, щоб скласти до купи вказівні пальці рук. Опухлі пальці помітно розійдуться, а нігті будуть у вигляді годинникових стрілок. Такий стан може вказувати на обструктивну хворобу легенів.

І останній метод – пульсоксиметр. Цей прилад надягають на палець і включають. З’являться два показника – частота серцевих скорочень і рівень кисню в крові. У першій цифрі нормою є 60-90 ударів в хвилину, другий показник повинен бути в межах 94-99%. Якщо показники менше, то це свідчить про порушення роботи легенів.

Насторожити також повинні такі симптоми як кашель, сонливість, задишка, втома.
Важливо! Навіть при коронавірусі КТ не завжди ефективно. Спостереження показали, що ознаки порушення роботи легенів з’являються не з першого дня захворювання, а як мінімум на 10-й. Ступінь ураження легень може як збільшуватися, так і залишатися на колишньому рівні. Тому не завжди КТ дає повноцінну картину стану легень хворого на коронавірус.

Якщо ви запідозрили у себе зараження COVID-19, Центр сімейної медицини надає широкий спектр досліджень.