Чи викликає цукор гіперактивність у дітей?

Те, що цукор діє збудливо на дитячу поведінку, помітили багато батьків. А що кажуть вчені?

Дослідження впливу цукру

Вплив цукру на поведінку дітей експерти почали вивчати в 90-х роках минулого століття. Було проведено кілька десятків експериментів і написано безліч наукових робіт. Висновок був зроблений наступний: цукор не впливає на поведінку і когнітивні здібності дітей.

У той же час, вчені відзначили, що є діти особливо чутливі до солодкого, тобто солодке надає певний вплив. Щоб перевірити це на практиці, дітей розділили на дві групи: звичайних і особливо чутливих до солодкого, за словами їх батьків.

Експерти фіксували всі солодощі, з’їдені дітьми і відзначали зміни в їх поведінці і когнітивних здібностях. Однак ніяких істотних відмінностей між дітьми з двох груп помічено не було. Тобто, кількість вжитого цукру ніяк не пов’язана з поведінковими проблемами.

Але деякі батьки не згодні з такими висновками, стверджуючи, що солодощі роблять їх дітей некерованими в поведінці. Психологи це пов’язують з очікуваннями батьків. Дорослі спочатку вже налаштовані, що, з’ївши цукерку, дитина буде погано поводитися.

Експеримент, що руйнує міф

Міф про негативний вплив солодощів на дітей підтримується також і ЗМІ.

Вчені навіть вирішили провести експеримент: дітям дали плацебо, а їх батькам сказали, що це солодощі. У підсумку, матері знаходили поведінку свого чада поганою в будь-якій його дії.

Якщо ж батьки використовують солодкість як заохочення, то очікувано, що вони побачать величезний сплеск радості і активності у дитини.

У зв’язку зі сказаним вчені попереджають: контроль за споживанням цукру важливий, так як в надлишку він небезпечний для роботи організму, але не варто на його рахунок відносити дивацтва в поведінці дітей.