Чому температура 36,6 °С є нормою для людини?

Ми всі з дитинства знаємо, що нормальна температура людського тіла – 36, 6 °С. Якщо ж стовпчик термометра переходить цю межу, ми підозрюємо можливі проблеми зі здоров’ям. Але чому саме цю цифру прийнято вважати нормою? На сьогоднішній день існує дві теорії, які можуть стати роз’ясненням.

Водяна теорія

Всім відомо, що всі живі істоти на 80% складаються з води. Саме вода акумулює тепло як для живих організмів, так і для всієї планети. Найбільший обсяг тепла виділяє Тихий океан. Але не все так просто з цією рідиною. Швидкість нагрівання води набагато вище, якщо її температура коливається від 36 до 42° С. Крім того, при таких умовах, на підігрів води потрібно менше енергії. Це і пояснює, чому температура всіх живих істот перебуває в цих межах.

Грибкова теорія

Багато вчених фізиків та біологів впевнені, що теплокровні змогли вижити тільки завдяки тому, що температура їх тіла досягає 36 °С. Вчені пояснюють, що на планеті живе безліч мільйонів різних грибків, які паразитують на всьому живому, в тому числі і на людині. Наші організми живі лише тому, що колонії грибків не здатні вижити на поверхні тіла з температурою вище 35 °С.

У той же час, лікарі стверджують, що насправді нормальна температура тіла не є точним поняттям. Не у всіх здорових людей вона складає рівно 36,6 °С. Протягом дня температура може змінюватися. Так, вранці вона може бути 35,8 °С, так як в цей час доби організм ще «спить», а до кінця дня підвищиться до 37 °С, що зовсім не вважається відхиленням від норми. Багато що залежить від індивідуальних особливостей вашого організму.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.