Що важливо знати про рух дитини в утробі?

У період вагітності багато жінок особливо чутливо дослухаються до себе, намагаючись «контролювати» рухи дитини. Деякі починають зайвий раз хвилюватися через підозріле «затишшя» всередині себе або, навпаки, бурхливу ​​активність. У дитини в утробі матері бувають періоди спокою і періоди активності, що пов’язано з поведінкою матері. Якщо жінка весь день активно і багато рухається, дитина заспокоюється ритмом материнського тіла, в цьому випадку жінка може навіть не помітити його руху.

Коли зростає активність дитини?

Коли мати спокійна, дитина починає вести себе більш активно. Вона починає штовхатися п’ятами, ліктями і колінами. Саме тому більшість жінок відчувають рухи вночі, під час спокою.

Також більш рухливою дитина стає після прийому їжі матері. Це викликано зростанням рівня глюкози в крові жінки.

Також дитина поводиться неспокійно в період переживань і стресу матері. Адреналін в крові жінки викликає підвищену активність дитини.

Який період вагітності «найактивніший»?

Найбільшу активність зростаюча в утробі дитина проявляє між 24 і 28 тижнями вагітності. Між 28 і 32 тижнями активність плода стає постійною, з чіткими періодами відпочинку і рухливості. Має значення і індивідуальність дитини, яка відрізняється своїм ритмом рухів і розвитком. Дитина може бути дуже спокійною або «непосидою» вже в утробі. Тому не варто кожен раз хвилюватися при уявній неритмічність рухів дитини.

Тривогу має викликати різке зменшення активності дитини або повне припинення її.

З 28 тижня корисно контролювати рухливість плода два рази в день: вранці, коли активність здається дуже маленькою, і ввечері, коли спостерігається тенденція до зростання активності.

Як контролювати рухи дитини?

Порахуйте всі рухи дитини: штовхання, ворушіння, перевертання. Коли налічите їх десять, засічіть час. За десять хвилин рухів повинно бути десять, в середньому.

Якщо рухів буде менше, то полежте і відпочиньте, випийте теплого молока або з’їжте що-небудь. Спробуйте порахувати знову. Якщо і тепер рухів недостатньо, це може бути свідченням якихось проблем з плодом і потрібно терміново звернутися до лікаря.

Якщо дитина штовхається занадто сильно, то це може означати, що вона вже досить розвинулася і стала сильніше. Можливо вона навіть заподіює вам біль, але його слід потерпіти. Якщо терпіти важко, спробуйте змінити положення тіла або заспокоїти її – покачати.

На 34-му тижні матка починає обмежувати рухи постійно зростаючого плода, вони стануть більш впорядкованими.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.