Про що розповість відрижка?

Відрижка – цілком нормальне явище роботи організму, якщо вона дає про себе знати рідко. Але якщо вона стає набридливою ​​і псує людині життя, то стає завданням, що вимагає рішення.

Наслідки

Майже у кожного з нас пару раз в день відбувається відрижка. Мало хто думає про її погані наслідки, навіть навпаки, багатьом вона приносить насолоду і почуття комфорту. Причиною відрижки є заковтування занадто великої кількості повітря або підвищене газоутворення, що викликає тиск на стінки шлунка. При цьому шлункові м’язи скорочуються, сфінктер між стравоходом і шлунком розслабляється, а між дванадцятипалою кишкою і шлунком стискається, що і викликає відрижку.

Але якщо відрижка приносить незручності і дискомфорт, значить, щось не так з процесом травлення. Якщо відригується кислим, це говорить про підвищену кислотність шлункового соку. Гіркота свідчить про потрапляння жовчі в шлунок. При застої і гнильному бродінні в шлунку відрижка буде з неприємним тухлим запахом. Часто це може сигналізувати про початок розвитку гастриту. Якщо вчасно не почати вирішувати цю проблему, з часомприєднаються ниючі болі в області шлунка і тяжкість, почуття нудоти.

Причини

У здорової людини рідко з’являється відрижка. Причиною її виникнення нерідко є невроз шлунка, при цьому відрижка буде особливо звучною. При хвилюванні ми заковтуємо більшу кількість повітря, накопичуючись в шлунку, вонопочинає виходити назад.

Причиною відрижки також може бути і наш раціон або сам процес вживання їжі. Серед продуктів харчування найбільше можуть викликати відрижку горох, квасоля, капуста, а також газовані напої.

Зверніть увагу на те, як ви п’єте напої. Гарячий чай або каву ми охолоджуємо, дмухаючи на них, і назад заковтуємо багато повітря.

Лікування

Якщо відрижки часті і турбують вас, необхідна консультація лікаря-гастроенеролога. Він призначить гастроскопію, рентген стравоходу і шлунка та інші необхідні дослідження.

Лікування порушення травлення, що викликає відрижку, завжди починається з дієти. Необхідно виключити з раціону всі продукти, що сприяють газоутворенню (здоба, бобові, гостра їжа, газовані напої). Якщо ж причиною відрижки є невроз, на допомогу прийде народна медицина з різними рецептами, зокрема допомагає корінь валеріани.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.