Як шкіра реагує на захворювання внутрішніх органів?

Якщо на шкірі ви помітили зміни, це не означає, що у вас проблеми саме зі шкірою, але варто звернути увагу на загальний стан здоров’я. Перш за все, змінюється колір шкіри. Всім відома жовтяниця – коли шкіра реагує жовтим пігментом на хворобу печінки. Але і багато інших захворювань виявляють себе подібними пігментації шкірних покривів. Особливо явно ці зміни видно на обличчі.

В яких випадках шкіра сигналізує, що пора до лікаря?

1. Червоний колір обличчя, особливо щік, і взагалі червоні плями на обличчі свідчать про неполадки в роботі серця.

2. Стійке синьо-червоне забарвлення щік сигналить про наявність недостатності в роботі мітрального клапана серця з приєднаними застійними явищами в печінці. Поширення синьо-червоного забарвлення на область лоба, губ, щік свідчить про наявність комбінованої недостатності серця і легенів (емфізема легень і бронхіальна астма).

3. Білі плями на щоках з’являються при астеноневротичному синдромі зі стійким зниженим тиском.

4. Блідість шкіри, кашель із задишкою, тремтіння і озноб – симптоми захворювання легенів.

5. Нездоровий рум’янець на щоках свідчить про хвороби легенів, зокрема, туберкульоз.

6. Темний і часто чорний відтінок шкіри обличчя (особливо на вилицях і корені носа) і слизових спільно зі зниженням слуху – сигнал про хвороби нирок або про інфекційне захворювання сечового міхура.

7. Зелений колір шкіри – симптом захворювання травної або дихальної систем, або наявність кісти. Це може бути проявом і жовчнокам’яної хвороби і навіть цирозу печінки.

8. Жовтий колір шкіри свідчить про захворювання печінки, жовчного міхура, селезінки, підшлункової залози або шлунка.

9. Коричневі плями біля коріння волосся – сигнал захворювання печінки.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.