Про що розповість висип на дитячій шкірі?

Виявивши у дитини висип, більшість батьків починають тривожитися і турбуватися. Адже відомо, що більшість висипань на шкірі є ознакою інфекційних захворювань.

Причому, кожне захворювання має свій висип, зі своїми характерними особливостями. Спробуємо розібратися.

Висип при скарлатині

При скарлатині висип на дотик нагадує наждачний папір. Найбільше висипань зосереджується в паху, пахвах, згинах ніг і рук, пізніше з’являється на животі і грудях. Разом з висипом з’являються такі симптоми як висока температура, біль у горлі, головний біль. Зверніть увагу на язик: він стає темно-малиновим з чітко виділяючимися білими сосочками. Також запалюються лімфовузли на шиї. Лице червоніє, а губи і ніс, навпаки, залишаються блідими.

Висип при вітрянці

При вітряній віспі висип має конкретні стадії розвитку: пляма-горбок-міхур-корочка. Спочатку з’являється пляма діаметром 2-4 мм, яке протягом кількох годин перетворюється на папули (горбик), а потім в везикулу (бульбашка). Бульбашки заповнені прозорим вмістом і можуть досягати до 6 мм в діаметрі, зазвичай сверблять. Висипання можуть бути як поодинокими, так і нараховуватися сотнями. Висип покриває все тіло, обличчя, шию, руки, ноги, пропускаючи лише долоні і підошви. Особливо рясним буває висипання на волосистій частині голови. Висип тримається 2-10 днів, а приблизно через 5-10 днів відбувається очищення шкіри від кірочок, але самі сліди вітрянки тримаються набагато довше.

Висип при кору

При кору на першому етапі хвороби на слизовій щік у корінних зубів з’являються дрібні білі цятки з вузькою червоною коймою – плями Бельського-Філатова-Коплика. За зовнішнім виглядом висип нагадує манну крупу. Поряд з висипом підвищується температура тіла, болить голова, з’являється нежить і «гавкаючий» кашель. Власне висип з’являється на 4-5 день хвороби: спочатку на обличчі, шиї, за вухами, потім на тулубі, згинах рук і ніг, в тому числі на пальцях. Висип складається з дрібних папул, оточених плямою і схильних до злиття. Зворотний розвиток елементів висипу починається з четвертого дня висипань: температура нормалізується, висип темніє, пігментується, лущиться. Пігментація зберігається 1-1,5 тижні.

Висип при краснусі

При краснусі висип – перша ознака захворювання. Іноді вона може супроводжуватися легким нежитем, субфебрильною температурою, неяскравим червоністю в горлі. Висип має блідо-рожевий колір, округлої або овальної форми діаметром 2-5 мм, в типових проявах – дрібноплямистий або розеольозний. Як правило, елементи висипу не зливаються і не підносяться над поверхнею шкіри. Найчастіше висипання починаються з обличчя, шиї, але за кілька годин поширюються по всьому тілу, згущуючись на згинах рук і ніг, спині і сідницях. На обличчі висипань мало, а на долонях і підошвах немає взагалі. Тримається такий висип 1-3 дні, потім блідне і проходить, не залишаючи після себе й сліду.

Висип при менінгіті

Менінгококовий менінгіт проявляється висипом вже в першу добу у 80% дітей. Висип у вигляді рожевих цяток діаметром 0,5-2 см. Починається з живота, сідниць, п’ят, гомілок, а за лічені години поширюється по всьому тілу. Через 2-3 години в центрі цяток з’являються дрібні крововиливи. Паралельно з’являються інші симптоми хвороби: сильний головний біль, нудота, блювота, напруга м’язів потилиці і т. п. При легкій формі захворювання висип залишається у вигляді дрібних точкових висипань темно-вишневого кольору ще 3-4 дня. При важкій формі висип представлений ​​великими плямами і синцями і проходить протягом 10 днів.

Інший висип

У маленьких дітей поширена ще одна форма висипу, сама «нестрашна» – «потничка». Такий висип поширюється на тих ділянках тіла, де потовиділення найактивніше (в складочках на шийці і під пахвами, на грудях і спині). При перегріві він стає яскравішим і більш помітним й швидко проходить при прийнятті належних заходів (використовувати купання з дитячим милом, травами, змащувати шкіру дитячим кремом або олією, користуватися дитячою присипкою).

Також висипання можуть бути пов’язані з алергічними реакціями на їжу, ліки, вовну тварин і т. д.

Якою б не була причина висипу, при його наявності дитину краще якомога швидше показати лікарю для постановки точного діагнозу.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.