Вагітність за кермом?

Жінка за кермом в наші дні – явище не просто поширене, але цілком звичне. Але в період вагітності часто виникає питання: водити або не водити машину? Вибір кожен робить самостійно. Головне – відчуття комфорту і спокою в автомобілі. З точки зору психологів, важливе значення має той факт, що водіння заряджає потужним позитивним зарядом і є додатковим джерелом радісних емоцій.

Колишня звичка

Для багатьох жінок водіння автомобіля під час вагітності навіть рятівне, так як залишається однією з небагатьох «довагітних» звичок, а значить, допомагає уникнути повної відірваності від колишнього способу життя, стилю поведінки.

У той же час, продовжуючи водити машину, треба враховувати той факт, що вагітність уповільнює реакцію, жінка більше занурена в себе і свої переживання, кілька відсторонюється від навколишнього світу. А це значить, що всі дев’ять місяців треба пам’ятати про підвищену увагу на дорозі. Треба намагатися якомога більше продумувати маневри і відмовитися від ризику. Вагітні жінки набагато швидше втомлюються, а при водінні втома призводить до зниження уваги і знову-таки до зменшення швидкості реакції. Це означає, що на час тривалих поїздок краще довірити кермо комусь іншому.

Відчуття нерухомості за кермом, які також негативно позначаються на стані, можна зняти, кожні 2-3 години зупиняючись, щоб розім’ятися і ліквідувати болі в спині.

Навчання під час вагітності

Вчитися ж водити в період вагітності не варто. Початківець водій знаходиться в стані стресу через підвищену концентрації за кермом. Звичайно, з часом всі необхідні навички приходять, і водіння буде приносити задоволення. Але на перших порах напруга занадто велика, що не піде на користь ні майбутній мамі, ні її малюкові.

Проблеми за кермом під час вагітності

Сідаючи за кермо під час вагітності, потрібно розрахувати свої сили. Не варто сідати за кермо при поганому самопочутті. Перші 4-5 місяців можуть супроводжуватися нудотою, слабкістю і навіть непритомним станом. В такому стані жодна розумна жінка не сяде за кермо.

Проблемою можуть стати і несподівані напади голоду. Хоча до цього можна пристосуватися, запасаючись заздалегідь дрібненькими пакетиками з горішками і іншими корисними продуктами, якими можна перекусити прямо в машині.

Друга половина вагітності часто супроводжується проблемами гіпотонії або анемії (запаморочення, слабкість, непритомний стан) або, навпаки, підвищеним тиском. Будь-який з перерахованих станів є протипоказанням до водіння автомобіля.

Ближче до кінця вагітності багатьом жінкам живіт заважає влазити і вилазити з машини. Це ж заважає пристебнутися. Хоча очевидно, що водіння автомобіля без пристібання ременя безпеки може сумно закінчитися.

Буває, що і дитина так сильно штовхає, що може перешкодити водінню. В цьому випадку краще з’їхати на узбіччя і перечекати.

Деякі фахівці вважають, що рух ніг при натисканні на педалі стимулює надлишковий приплив крові до малого тазу, що викликає напругу матки і може викликати передчасні пологи або викидень. Звичайно, дане твердження дуже суперечливе, але прислухатися до своїх відчуттями не буде зайвим.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.