Чим корисне гірське повітря?

Гори – одне з величних творінь природи. Якщо у вас є можливість відвідати гори, не втрачайте її – отримаєте потужний заряд енергії і користь для здоров’я. Секрет такого оздоровлення в дивовижній чистоті гірського повітря зі зниженим вмістом кисню.

Необхідність

Як же так, заперечить багато хто, адже саме кисень необхідний нашому організму! Але це не зовсім так. Також нам необхідний вуглекислий газ, який сприяє розширенню судин, підвищення проникності клітинних мембран для кисню і більш тривалого контакту гемоглобіну з киснем. В ході досліджень було встановлено, що розвиток гірської хвороби відбувається як через нестачу кисню, так і з-за занадто великої втрати вуглекислого газу при глибокому диханні.

Вдихуване нами повітря в середньому містить 21% кисню, при цьому 16% ми видихаємо назад. Так, 2/3 кисню, що надходить в організм, не використовується. Тому велике значення має вміст вуглекислого газу в альвеолярному повітрі – чим він вище, тим повніше буде засвоюватися невелика кількість кисню, що міститься в розрідженому гірському повітрі. Такого ефекту можна домогтися, затримуючи дихання, що і рекомендується при гірській хворобі для кращої адаптації організму до висоти.

Ті ж явища відбуваються в організмі людини, що страждає хронічними захворюваннями з симптомом важкої кисневої недостатності. Тому не настільки важливий посилений приплив кисню ззовні, скільки підвищення вмісту в крові вуглекислого газу, який допомагає утилізувати кисень.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.