Чому тягне на шкідливу їжу?

Якщо вас непереборно тягне на якусь нездорову їжу, це може говорити про брак важливих речовин в організмі. Таким чином організм подає сигнали, що з ним не все гаразд.

Солодощі

Якщо цукерки, шоколадки і тортики зникають у вас з небувалою швидкістю, це може говорити про зниження деяких видів гормонів, гормонів надниркових залоз, наприклад. Якщо паралельно в роті сухість, свербіж шкіри, то треба відвідати ендокринолога, так як це може передвіщати діабет.

Бажання «підсолодити» життя виникає і при стресі, цукерками і шоколадом можна «заїсти» стрес, отримати енергетичне, а також «моральне» підживлення у вигляді ендорфінів – «гормонів радості».

Фаст-фуд і смажена їжа

Якщо організм вимагає гамбургерів, картоплі фрі, жирної їжі, варто задуматися про нестачу білка в організмі, який удосталь міститься в жирному м’ясі. Скорегуйте кількість протеїну в своєму меню.

Гостра нестача вітаміну В або заліза також може стати причиною бажання м’ясних страв. Тіло намагається заповнити недолік і буквально змушує їсти шкідливі продукти.

На жирне і калорійне тягне і тоді, коли людина недосипає. Втомленому організму необхідні сили, тому він починає вимагати шкідливої їжі, так як «знає», що саме вона швидко може викликати почуття ситості. Хоча користь в такій заміні відпочинку вельми сумнівна.

Снеки

Постійне жування чіпсів, крекерів, копченого сиру та інших солоних продуктів – це не просто звичка, а сигнал про нестачу вологи в організмі. Жага досить часто маскується під голод, а споживання «соленостей» призводить до того, що людина починає більше пити, так організм може відновити свій баланс. Але якщо вживати багато таких продуктів, то можна дістати проблему з серцево-судинною системою. Від надлишку солі рідина застоюється, викликаючи набряки.

Фахівці кажуть, що любов до снеків може пояснюватися і недоліком твердої їжі в раціоні.

Крейда і фарба

Є люди, які визнаються в непереборному бажанні їсти крейду, штукатурку або звичайну землю. Це може вказувати на проблеми з кальцієм і вітаміном D, які відповідають за міцність кісток. Виправити ситуацію можна, збільшивши в раціоні кількість молочних продуктів, яєць, вершкового масла і риби.

Якщо вам сильно хочеться підгорілої їжі, це сигнал про те, що організму не вистачає вуглеводів. Але джерело його повинно бути здоровим – мед, фрукти, цільнозерновий хліб, солодка картопля.

Холод або лід

Якщо тягне на морозиво або напої з льодом, і це в холодний період року, перевірте рівень марганцю в крові. Цей елемент необхідний для нормального функціонування нервової системи, бореться з вільними радикалами, бере участь в синтезі гормону щитовидної залози тироксину і т. п. Включіть у свій раціон пророщену гречку і овес, картоплю, томати, горох, горіхи, житній хліб.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.