У чому небезпека цвілі?

Цвіль – мікроскопічний грибок, який супроводжує людину завжди і всюди. Цвіль завжди була і ніколи не зникне. У більшості країн і міст світу концентрація цвілі перевищує допустимі норми. І як би людина не прагнула її видалити, вона неодмінно з’являється знову.

Людина в більшості випадків настільки звикається до присутності цвілі, що просто не помічає її. Але шкода грибка для нашого організму істотна, хоча ніхто відразу і не відчуває її, а тому й не поспішає позбуватися.

Спори цвілі живуть всюди: в повітрі, в продуктах, на меблях, на стінах, стелях і на підлозі. Цвіль існує там, де регулярно проводиться вологе прибирання, і там, де не прибираються взагалі. Але видиме зростання цвілі починається тоді, коли умови середовища, де знаходяться спори цвілі, стають комфортними для її зростання.

Ідеальними умовами для розмноження цвілі є підвищена вологість (вище 95%) і температура повітря близько 20 ° С. У таких умовах спори цвілі починають швидко розвиватися, сприяючи появі видимих вогнищ цвілі.

Небезпека цвілі полягає в тому, що вона алергенна і токсична. Колонії цвілевих грибів виробляють отруйні токсини – афлатоксини, які, потрапляючи в організм, здатні там накопичуватися і з часом викликати онкологічні захворювання печінки. Наша печінка здатна переробляти певну кількість афлатоксинів без шкоди для себе, але якщо кількість колоній цвілевих грибів перевищує нормальну кількість, організм перестає справлятися, починається повільне її ураження.

Крім того, цвіль, вдихувана з повітрям, здатна осідати на легенях і бронхах, викликаючи такі захворювання як нежить, бронхіти, кашель, грип, ангіна, ОРЗ, головні болі, різні алергії. Потрапляючи в організм з їжею, цвіль може стати причиною різних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Найбільш схильні до цвілі кухня, ванна, також вона любить жити на кімнатних квітах, які рясно поливаються.

Як позбутися цвілі?

Позбутися від спор цвілі практично неможливо. Вони завжди будуть існувати поруч з людиною. Але можна не давати цвілі рости і розвиватися, так вона не зможе завдати організму шкоди. Щоб знизити ризик розвитку цвілі, необхідно здійснити наступні дії:

1. Треба тримати приміщення, особливо ванну кімнату, в сухості. Цвіль дуже любить вологу, тому провітрюйте приміщення якомога частіше.

2. Видаляючи цвіль, використовуйте, антисептичні засоби, поверхні очищайте і витирайте досуха.

3. Витираючи пил, ви також видаляєте спори цвілі, тому вологе прибирання закінчуйте сухим протиранням.

4. Квітам не лийте більше води, ніж вони вимагають.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.