Чим загрожує читання лежачи?

З дитинства нам батьки твердили, що лежачи читати шкідливо для зору. Але як приємно влаштуватися з цікавою книгою на улюбленому дивані!

Чому читати лежачи шкідливо?

Вся справа в тому, що при читанні в положенні лежачи відбувається неправильне заломлення світла, що згодом призведе до порушення зору, зокрема, до короткозорості. Поспостерігайте самі: коли ви лежите з книгою, досить складно зберегти потрібну відстань від тексту до очей, яка повинна бути приблизно 30-35 см. Якщо регулярно читати лежачи, зір може втратити свою гостроту.

Крім того, при читанні лежачи грудна клітка знаходиться в здавленому стані, тому порушується правильне дихання. В результаті наші клітини і мозок отримують менше кисню, ніж необхідно для нормальної роботи. А діяльність нашого мозку багато в чому залежить від правильного дихання. Це може призвести навіть до порушення інтелектуальної діяльності. Як наслідок, в лежачому положенні ми починаємо засвоювати менше потрібної інформації, нас швидко стомлює таке читання, хилить до сну. До речі, саме тому багато хто бере з собою в ліжко книгу, щоб допомогти собі заснути швидше.

Болі в потиличній частині голови – це теж результат читання лежачи. Пов’язано це з тим, що в даному положенні циркуляція крові стає повільніше, що може привести до застійних явищ в корі головного мозку.

Читання лежачи – це шкідлива звичка, яка стоїть на третьому місці за поширеністю після зловживання алкоголем і курінням.

Як бачите, читання в ліжку несе безліч проблем, тому краще відмовитися від цієї звички.

Ідеальне положення для читання – стоячи. Можна читати і сидячи, це набагато краще, ніж лежачи, але гірше, ніж стоячи. Також завжди потрібно тримати спину рівною, не сидіти занадто часто й подовгу. Головне – завжди пам’ятати про відстань тексту від книги до очей (30-35 см).

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.