Про що розкажуть стікери на фруктах і овочах?

Сьогодні наклейками на бананах, мандаринах та інших фруктах вже нікого не здивувати. Якщо ще пару десятиліть тому діти акуратно наклеювали їх на холодильник, стіл або пенал, то сьогодні ми мало звертаємо уваги на них. І даремно! Адже на цих різнокольорових папірцях міститься багато інформації про постачальника та продукти в цілому.

В чому ченс наклейок?

Маленька наклейка – це спосіб виробника заявити про себе. Запам’ятавши продукт, який сподобався, в наступний раз ви з високою часткою ймовірності знову оберете його ж.

На деяких стікерах є штрих-код або QR-код, де зашифрована інформація про товар, яку зчитує касир в магазині або ви самі можете це зробити за допомогою спеціального мобільного додатку.

Цікаві факти

Цікавий факт – виробники запевняють, що їх наклейки їстівні! Звичайно, це не означає, що їх наклейку потрібно обов’язково з’їдати, але якщо ви або дитина випадково її проковтнули, це нічим не загрожуватиме здоров’ю.

Деякі наклейки містять цифровий код. Зазвичай чотири цифри говорять про те, що фрукт або овоч вирощений традиційним способом. Якщо цифр п’ять, то потрібно диивитися, яка стоїть першою. Якщо номер починається з 8 – при вирощуванні продукту використовувалися технології генної інженерії, тобто ГМО. Якщо попереду 9 – вирощування вироблялося по органічним технологіям, в максимально близьких до природних умов. В інших випадках код зазвичай один і той же. Наприклад, для бананів це 4011 або 94011, якщо продукт заявлений як органічний. На яблуках ви часто побачите цифри 4130, а на ківі – 4030.

Однак незабаром наклейки можуть зникнути назавжди, поступившись місцем лазерному гравіюванню. Такі «татуювання» на овочах і фруктах виконуються за допомогою гідроксидів і оксидів заліза, які при нанесенні не потрапляють під шкірку. За допомогою кодування продукція може бути ідентифікована протягом усієї поставки. На сьогоднішній день цей спосіб застосовується найчастіше на гранатах, динях, апельсинах і бананах.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.