Чому болить спина при вагітності?

Біль у спині часто супроводжує вагітність. Майбутні мами часто скаржаться, що їм важко стояти, сидіти і навіть лежати. У другій половині вагітності майже 80% жінок страждають від болю в спині. Пояснюється це тим, що з кожним місяцем збільшується вага жінки, центр ваги зміщується і зростає навантаження на хребет.

Зміна ходи

Поступово у жінки починає змінюватися хода – так як спині необхідно справлятися з зростаючим навантаженням і несвідомо тіло набуває максимально зручне положення. Погодьтеся, вагітну жінку легко дізнатися зі спини.

Вплив спорту на перебіг вагітності

Помічено, що жінки, які до вагітності активно займалися спортом, легше виношують дитину, так як їх м’язи спини і живота звикли до навантажень і нове завдання для них сприймається просто як чергове. Але якщо жінка до вагітності не займалася спотом або фітнесом, то ніколи не пізно почати. Хоча перед початком занять необхідно проконсультуватися з лікарем. Адже іноді болі в спині при вагітності можуть бути пов’язані з хворобою нирок або з посиленим тонусом матки. Якщо хворобливі відчуття все-таки викликають слабкі м’язи хребта, можна використовувати бандаж або спеціальні колготки. Однак не варто носити бандаж або колготки цілодобово, м’язи повинні працювати самостійно, щоб бути в тонусі.

Якщо майбутня мама зібралася все ж зайнятися спортом, то краще починати з перших місяців вагітності. Регулярні виконання фізичних вправ, прогулянки, плавання зміцнять організм і підніму настрій в настільки значимий для жінки період життя. Дуже корисні заняття йогою і плаванням, але обов’язково під наглядом тренера.

Рухова активність

Рух – необхідна умова нормального розвитку плода і здоров’я майбутньої мами. Однак не варто дуже старатися. Відчуваючи втому, краще прилягти – це принесе більше користі.

Якщо жінка звикла ходити на підборах і платформах, то в період вагітності краще відмовитися від них, щоб не створювати додаткове навантаження на хребет і знизити ймовірність травм через нестійкість такого взуття.

Вплив сидячої роботи

При сидячій роботі майбутнім мамам необхідні десятихвилинні перерви щогодини, так як постійне сидіння шкодить не тільки спині, але і ногам.

Легкий розслабляючий масаж спини перед сном допоможе зняти втому і напругу. Спати краще на правому боці, злегка зігнувши ноги. До речі, вагітним жінкам необхідно навчитися правильно вставати з ліжка. Відразу підхоплюватися на ноги з положення лежачи – велика помилка. Вставайте повільно, без різких рухів повернувшись на бік, звісивши ноги і утвердившись ними на підлозі. Підтримуючи рукою тіло, поступово вставайте. Це важливо як для мами, так і для малюка.

Але буває біль в спині при вагітності такого характеру, при якому терміново потрібна консультація лікаря. Якщо болить поперек, температура підвищена, сеча темного кольору – це все ознаки піелоніфріта – необхідна допомога лікаря! Якщо болі в спині епізодичні або регулярні, при цьому прихоплює матку, а термін вагітності менше 37 тижнів – можлива загроза передчасних пологів. Ці симптоми також вимагають негайного звернення до фахівців!

При будь-яких болях в спині під час вагітності краще перестрахуватися, звернувшись до лікаря!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.