Чому небезпечно трясти немовлят?

Як вчиняють у нас молоді мами, яким треба заколисати дитину? Звичайно, трясуть її! Але останні дослідження вчених показали, що такий струс може стати причиною серйозних фізіологічних порушень. Педіатри назвали таку травму синдромом струсу дитини.

Особливості немовлят

Середня тривалість крику дитини – 4 години на день. Часто недосвідчені батьки, втрачаючи контроль над собою, намагаючись заспокоїти малюка, нещадно трясуть його. Але чомусь вони в цей момент забувають, що у немовлят непропорційно велика голова, слабка мускулатура потилиці, неміцні стінки кровоносних судин. Коли дитину трясуть, її голова швидко гойдається з боку в бік, що може привести до важких пошкоджень головного та спинного мозку.

Небезпека

Експерти кажуть, що травму головного мозку немовля може отримати вже після 20 секунд інтенсивної тряски. Симптоми порушень – млявість, нудота і блювота, дратівливість, а в тяжких випадках – втрата свідомості і судоми. Найстрашніші наслідки такої травми – розумова відсталість, параліч, епілепсія, сліпота і навіть смерть.

Вчені з’ясували, що якщо у грудничка виявлено крововилив у мозок, то це може вказувати на попередню тряску.

За словами вчених, синдром струсу дитини – поширена причина смерті немовлят. Якщо батьки будуть обізнані про наслідки струсу, то можна буде уникнути травм дитини в грудному віці.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.