Як правильно сякатися при нежиті?

Найбільш неприємним і набридливим симптомом простудних захворювань, мабуть, можна назвати нежить. Погодьтеся, ціла мука, коли забитий ніс не дає нормально дихати ні вдень, ні вночі. Щоб швидше позбавитися від подібного покарання, люди використовують різні методи лікування, але майже всі очищають забитий ніс сяканням. Нещодавно вчені з’ясували, що сякатися потрібно вміти. Ні в якому разі, виявляється, не можна очищати ніс одночасно з двох ніздрів. Медики вважають, що для застудженого людини сякатися таким чином шкідливо і навіть небезпечно.

Традиційний спосіб

За заявою фахівців, цей традиційний спосіб очищення носа ускладнює вихід слизу, піднімаючи її в пазухи, і уповільнює відтік мокроти.

Результати експерименту

Учені провели експеримент, під час якого пропонували добровольцям з нежиттю кашляти, чхати і сякатися. У цей момент проводилася комп’ютерна томографія мозку учасників. У контрольній групі перебували учасники, у яких не було нежиті, їм у ніздрі було введено непрозорий барвник.

У ході експерименту вчені переконалися, що кашель і чхання практично не створюють ніякого тиску в носових порожнинах. Але при сяканні в порожнинах виникає сильний тиск і частини слизу щоразу потрапляють прямо в пазухи носа.

Вченим поки не вдалося до кінця з’ясувати, чи шкідливо це для самих пазух, але під час гострих вірусних захворювань віруси і бактерії, що мешкають в слизу, мають легкий доступ до носових пазух, а через них проникають далі в організм, викликаючи більш серйозні захворювання.

Саме тому лікарі рекомендують під час хвороби позбавляти від слизу правильним способом: спочатку м’якими видавлюючими рухами одну ніздрю, потім – іншу. Це допоможе запобігти сильному тиску, який змушує слиз осідати в носових пазухах.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.