6 тканин людського тіла, здатних до регенерації

Для багатьох людей великим сюрпризом може стати новина про те, що деякі тканини нашого організму здатні регенеруватися за допомогою харчування. Хоча без постійного оновлення клітин організму чудо людського тіла взагалі не можливо. Це особливо помітно в період одужання після хвороби, коли регенеративні процеси переважають над дегенеративними.

Але допомогти організму швидше відновити рівновагу можна за допомогою продуктів харчування, лікарських трав, поживних речовин і навіть навіювань. На жаль, сучасна медицина віддає перевагу синтетичним хімічним речовинам, які не тільки позбавлені регенеративних властивостей, але і заважають процесам оновлення, пригнічуючи симптоми, але не усуваючи причини захворювань.

Тим не менш, вчені виявили безліч способів природної регенерації тканин організму, і сьогодні ми розповімо про них.

Нервова тканина

У ході досліджень на тваринах в 2010 році вчені виявили, що поєднання чорниці, зеленого чаю і карнозину сприяє не тільки регенерації нейронів, але і стовбурових клітин. Інші дослідження показали, що нервова тканина регенерується під впливом куркумина (міститься в куркумі), апігеніна (в селері), чорниці, женьшеню, баранцю, червоної шавлії, маточного молочка, теаніна та ін. До речі, вчені відзначили, що навіть музика і почуття любові стимулюють регенерацію нервової тканини.

Тканина печінки

Регенерація тканин печінки інтенсивно відбувається під впливом гліцирізіну, що міститься в корені солодки – сполуки, що володіють потужними противірусними властивостями. Також гліцирізін стимулює регенерацію тканини печінки і покращує функцію цього органа в тваринної моделі. Оновлюють печінкові тканини також карвакрол (летюче з’єднання в материнці), куркумін, корейський женьшень, ройбуш, вітамін Е.

Бета-клітини підшлункової залози

На жаль, всесвітня фармацевтика не використовує для лікування цукрового діабету природні сполуки, витрачаючи мільйони доларів на дорогі терапії синтетичними препаратами. Але експерименти показали, що регенерації бета-клітин, які  руйнуються при діабеті 1 типу, можуть сприяти такі засоби як джімнема (аюрведична рослина), вітамін D, чорний кмин, куркумін, аргінін, авокадо, берберин (міститься в гірких травах – жовтокорінь, барбарис), гірка диня, мангольд (зелені листові овочі), кукурудзяні рильця, стевія, сульфорафан (у великій кількості міститься в брокколі).

Гормони

Існують препарати, стимулюючі функції ендокринних залоз, в результаті чого синтезується більше гормонів. Але такі ж речовини є і в природі, вони розкладаються в потенційно канцерогенні метаболіти. Регенерації гормонів сприяє вітамін С. Цей потужний донор електронів сприяє відновленню естрадіолу, прогестерону і тестостерону. У комплексі з продуктами харчування, здатними підтримувати функцію залоз, вітамін С може бути відмінним доповненням до альтернативної замісної гормональної терапії.

Серцева тканина

Ще недавно лікарі вважали, що серцева тканина не здатна до регенерації. Але нові дослідження показали, що існує клас неокардіогенних речовин, що сприяють регенерації тканини серця. Вони здатні стимулювати утворення попередників клітин серця, здатних диференціюватися в здорову тканину серця. До таких речовин відносяться ресвератрол, сибірський женьшень (елеутерокок), екстракт червоного вина, N-ацетил-цистеїн.

Тканини хрящів, суглобів, хребта

Помічено, що ресвератрол і куркумін сприяють відновленню після травми спинного мозку. А при дегенеративних захворюваннях суглобів існує широкий спектр потенційно регенеративних речовин.

Але вчення про регенерації тканин розвивається вкрай повільно. Причина цього в тому, що регенеративна медицина призведе до економічного краху сучасний фармацевтичний бізнес, заснований на застосуванні синтетичних препаратів. Придушення же симптомів є вигідним, оскільки гарантує зміцнити основне захворювання, на лікування якого потрібні нові й нові препарати. Але здоровий спосіб життя і застосування засобів, які сприяють регенерації тканин, може перервати це замкнене коло і допомогти пізнати тілесну свободу.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.