8 способів позбутися нежиті

Забитий ніс і нежить – стан більш ніж неприємний, що порушує звичний ритм життя. У той же час, рідина, що збирається в носі, допомагає організмові очиститися від вірусів грипу, алергенів та інших подразників. Але щоб швидше подолати риніт, допоможуть прості домашні засоби.

1. Куркума

Куркума – сильний антиоксидант, що володіє протизапальною, антибактеріальною і противірусною дією. Як її застосовувати?

Для інгаляції ½ ч. ложки куркуми змішати з 1 склянкою лляної олії і нагріти на вогні. Вдихати аромат через одну ніздрю, потім через іншу. Процедуру виконувати двічі на день.

Можна приготувати розчин з ½ ч. ложки куркуми, з’єднаної з водою. Пити двічі на день для ослаблення слизу.

2. Імбир

Імбир має ті ж властивості, що й куркума, плюс ще антитоксичні грибкові, які полегшують стан при риніті.

Заваріть імбирний чай: свіжий імбир нарізати скибочками, залити чашкою води і зварити. Можна додати мед. Пити 3-4 рази на день.

3. Кориця та мед

Кориця володіє антибактеріальними властивостями, а мед заспокоює роздратування. Змішати 2 ст. л меду, щіпку кориці і ¼ л соку лимона. Приймати протягом дня.

4. Часник

Антисептичні властивості часнику відомі давно і незамінні при лікуванні вірусних та інфекційних захворювань. Можна приготувати відвар з 3-4 зубчиків часнику, додати цукор або мед. Пити двічі на день.

5. Масло евкаліпта

Масло евкаліпта має протинабрякові властивості, а це полегшує стан при нежиті.

Використовувати масло для інгаляції: додати до суміші ефірних олій (евкаліпт, по чотири краплі олії лаванди і перцевої м’яти). Схилитися над мискою, накрити голову рушником і вдихати пару кілька хвилин. Повторити процедуру 2-3 рази на день.

Так само можна кілька крапель евкаліпта капнути на носову хустку і вдихати протягом дня.

6. Гірчичне масло

Гірчичне масло містить антибіотик, що володіє противірусною і антигістамінною властивостями, які суттєво полегшують стан.

Невелику кількість масла нагріти і піпеткою крапнути по дві краплі в кожну ніздрю. Полежати 2 хвилини, потім промити ніс. Виконувати 2-3 рази на день.

7. Кухонна сіль

Солона вода допомагає зняти роздратування, викликане нежиттю. За допомогою неї можна очистити носові проходи. ½ ч. ложки солі розчинити в двох склянках теплої води. Закинувши голову назад, в кожну ніздрю закапати кілька крапель розчину. М’яко вдихнути, щоб розчин пройшов в носових проходах, потім висякатися. Повторювати процедуру кілька разів на день.

8. Точковий масаж

Це прекрасний спосіб лікування риніту.

– М’яко натисніть на розі носа. Розташована там точка сприяє полегшенню синуситів і зняттю головних болів. Повторити 10 разів.

– М’яко натиснути на точку, розташовану трохи вище очей. Зробити 10 разів на обох очах.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.