Печінка дружить з шоколадом

Ця новина особливо сподобається любителям чорного шоколаду. Останні дослідження вчених відкрили в чорному шоколаді багато раніше невідомих корисних властивостей. Тепер до них додалося ще одна – шоколад з високим вмістом какао особливо корисний хворим з цирозом печінки. Усе пояснюється високим вмістом в чорному шоколаді речовин флавонолів.

Цироз – важке захворювання печінки, що характеризується рубцюванням тканин печінки в результаті пошкодження. Як правило, це наслідок гепатиту або зловживання алкоголем.

Тепер вчені говорять, що чорний шоколад може виявитися ліками для пацієнтів з цирозом. Іспанські фахівці з’ясували, що чорний шоколад, з’їдений після прийому їжі, сприяє зниженню абдомінального (черевного) кров’яного тиску, небезпечного для пацієнтів з хворою печінкою. У найважчих випадках такий тиск може призвести до пошкодження кровоносних судин.

Але порятунком можуть виявитися флавоноли, які містяться в плодах какао. Вони послаблююче діють на гладком’язові клітини і розширюють кровоносні судини.

Іспанські вчені стверджують, що в результаті досліджень переконалися, що між вживанням чорного шоколаду і портальною гіпертензією існує прямий зв’язок. Крім того, вони ще раз показали, що дуже важливо постійно шукати потрібний підхід до лікування пацієнтів з цирозом.