Чим лікувати травми: теплом або холодом?

Хоча б раз у житті кожен з нас отримував травму тієї чи іншої ступені тяжкості. Всі ми добре знаємо, що удари лікуються холодом … або теплом?

Насправді при правильному застосуванні і холод, і тепло надають лікувальну дію при травмах. Вони допомагають прискорити загоєння тканин, підвищити гнучкість і зняти набряки. Але якщо неправильно вибрати лікування, то відновлення буде тривалим і навіть серйозно може зашкодити тканини. Спробуємо розібратися, коли застосовувати тепло, а коли – холод.

Лікування травм холодними компресами

Вивихи, розтягнення і удари викликають кровотечі в тканинах. Це може призвести до пухлини і болю ураженого місця. Лікування холодом використовується безпосередньо після ушкодження м’яких тканин.

При прикладанні до шкіри охолоджуючого речовини, кров’яні судини звужуються. Кровотік сповільнюється, що забезпечує зменшення набряку і запалення. Також холод має анальгетические властивості і викликає оніміння хворої ділянки. Як правило, холод використовується протягом перших 24-48 годин після травмування і далі, якщо запалення не проходить.

Результатом прикладання холоду є зменшення кількості накопичуваної в місці ураження рідини.

В ідеалі крижаний компрес (кубики льоду, пластиковий пакет з льодом або вологий рушник) застосовується протягом 5-10 хвилин після отримання травми. Через 20-30 хвилин холод треба зняти і повторювати процедуру кожні 2-3 години протягом 24-48 годин.

Лікування травм теплими компресами

По закінченні 48 годин після травми слід приступити до лікування теплом. Це можуть бути грілки, пляшки з теплою водою, компреси, креми, лампи і т.д.

Під впливом тепла судини розширюються, що сприяє притоку крові до ураженої ділянки, що стимулює загоєння пошкоджених тканин. Тепло заспокоює і допомагає зняти біль і спазми, також воно пом’якшує тканини.

Лікування теплом використовується на хронічній стадії травми, воно застосовується перед фізіотерапією або вправою для зняття напруги м’язів, підвищення гнучкості. Тепло допомагає зняти біль, зменшити м’язові спазми, скутість суглобів.

На гострій стадії травми лікування теплом протипоказано. Це лише погіршить стан. Теплі компреси прикладають на 15-20 хвилин, а шкіру слід перевіряти кожні 5 хвилин. Якщо змінився колір шкіри або з’явився дискомфорт, слід зняти компрес. Гарячий компрес не можна залишати на ніч, щоб уникнути опіків.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.