Що таке десинхроноз?

Активність людини в більшій мірі залежить від положення сонця. При сході світила всі функції організму активізуються, а з настанням ночі – сповільнюються. При таких добових ритмах людина живе багато століть.

З покоління в покоління люди вели активний спосіб життя вдень, а вночі відпочивали. Але деякі люди, наприклад, мисливці, в гонитві за здобиччю, змушені були порушувати цей ритм.

З розвитком цивілізації необхідність працювати ночами, а відпочивати вдень, виникала все у більшої кількості людей. У деяких внаслідок цього з’явилася невідповідність добових ритмів організму, що прийнято називати десинхроноз.

Як проявляється десинхроноз?

Таке порушення добових ритмів має всім нам відомі симптоми: зниження працездатності, млявість, порушення сну, втрата апетиту. Одні з нас можуть швидко пристосуватися до нового режиму, в інших, навпаки, перераховані вище явища викликають серйозні відхилення в роботі органів і систем. У такому випадку ні в якому разі не можна за допомогою таких засобів як кава, міцний чай, алкоголь намагатися подолати виниклі симптоми.

Такий же стан виникає і при переміщенні в просторі, в інший часовий пояс під час подорожей. Але найбільш масовий прояв десинхроноза спостерігається при переведенні стрілок годинника на літній (або на зимовий) час. Для людського організму це справжній стрес, тому у багатьох протягом перших двох тижнів трапляється десинхроноз, оскільки перехід на літній час відкидає нас в зону темряви. Зі збільшенням світлового дня цей стан поступово проходить, організм адаптується, поліпшується настрій і самопочуття.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.