На що вказують провали в пам’яті?

Незважаючи на вищу освіту та високий рівень інтелекту, багато людей час від часу відчувають провали в пам’яті. Про що це може говорити?

У більшості випадків провали в пам’яті бувають короткочасними і є наслідком втоми або недосипання. Але якщо пам’ять починає змінювати досить часто, то це має стати дзвінком про можливий інсульт.

Результати дослідження

Вчені з Роттердама провели масштабне дослідження, в ході якого встановили, що провали в пам’яті у людини свідчать про ризик наближається інсульту. Протягом 20 років було опитано близько 9 тис. жителів Роттердама віком старше 55 років. Всі піддослідні були здорові і повинні були відповісти на питання, які стосувалися проблем з пам’яттю. До 2012 року у 1134 учасників дослідження стався інсульт.

При аналізі даних фахівці помітили, що ризику інсульту більше піддавалися ті випробувані, які мали проблеми з пам’яттю. І найбільшому ризику піддавалися ті люди, у яких була вища освіта. Професор Арфа Ікрам стверджує, що мозок людей з вищою освітою і високоінтелектуальних людей має здатність протистояти симптомам недоумства. Цю особливість вчені назвали «когнітивним резервом», а формування її припадає на період дитинства і молодості. Головною функцією «когнітивного резерву» є забезпечення нормальної роботи мозку, а проблеми з пам’яттю сигналізують про порушення даного механізму.

Вирішення проблеми

І хоч вчені виявили дану проблему, але вирішити її їм досі не вдається, тому що вони не можуть знайти причину її виникнення. У той же час експерти вважають, що людей з розвиненим інтелектом і хорошим когнітивним резервом проблеми з пам’яттю починають турбувати набагато пізніше за інших. У разі ж виявлення таких симптомів можна констатувати наявність серйозних порушень в роботі мозку, зокрема підвищений ризик настання інсульту.

Дане дослідження може допомогти медикам раніше побачити ймовірність інсульту і прийняти відповідні заходи.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.