Чи можна позбутися папіломи?

Коли на тілі з’являються новоутворення, це завжди неприємно. Особливо часто можна зустріти папілом – утворення на шкірі або слизових оболонках, викликане вірусом папіломи людини. Такі нарости можуть не просто непривабливо виглядати, але також доставляють відчутний дискомфорт людині.

Папіломи можуть з’явитися на будь-якій частині тіла. Якщо ж вона виникла на повіці, то стає справжнім ворогом, особливо для жінок. Більш того, для прекрасної статі така проблема може стати не просто нерозв’язною, але навіть шокувати. Мало того, що папілома псує зовнішній вигляд, так може бути ще й болючою.

Розпізнати папілому не важко. Вона виглядає як дрібний шорсткий наріст, схожий на бородавку, який кріпиться до повіка невеликої ніжкою. На повіках папіломи рідко бувають плоскими.

Папілома не буває абсолютно гладкою, на дотик вона завжди трохи шорстка, а за структурою нагадує цвітну капусту. Найчастіше вона складається з декількох дрібних вузликів.

Папіломовірус передаються побутовим або статевим шляхом, але іноді для зараження достатньо рукостискання з носієм вірусу.

До прояву хвороби з моменту зараження може пройти досить великий період часу, так як в спокійному стані вірус
може знаходитися досить довго.

Учені до наших днів не встановили точних причин пробудження папіломовірусу, але вважають, що факторами ризику є:

– переохолодження організму;
– стресові ситуації;
– перевтома;
– ослаблення імунної системи.

Статистика показує, що папіломи частіше виникають у людей старше 30 років, адже з роками імунна система слабшає. Раніше вважалося, що виникненню папілом частіше схильні літні люди із зайвою вагою. Але сьогодні захворювання «помолодшало».

Лікування папіломи

Якщо на столітті з’явилася папілома, то це вже повинно стати приводом для занепокоєння, оскільки існує ризик її контакту безпосередньо з оком. Тому візит до лікаря повинен бути обов’язковим після виявлення захворювання.

На першому етапі діагностики фахівець призначить аналізи, що дозволяють визначити тип вірусу, потім підбере комплексне лікування
і направить на видалення папіломи, якщо це буде можливим.

Які заходи вжити при виявленні папіломи?

– Не можна самостійно видаляти папілом на повіці.

– Постарайтеся уникати можливих мікроушкоджень повік, щоб не дати папіломи поширитися.

– Зміцнюйте імунну систему.

– Не відкладайте візит до лікаря.

Видалення папілом на повіках відбувається так само, як коагуляція небажаних родимок або бородавок.

Методи видалення папілома

В даний час існує декілька порівняно безболісних способів видалення паппілом на повіках очей:

– лазерна коагуляція,
– кріодеструкція,
електрокоагуляція.

Кожен з методів є ефективним, а період реабілітації відбувається досить швидко.