Як відрізнити отруєння від нетравлення?

Кожному знайома спокуса спробувати свіжовипечений пиріжок, тим більше, якщо аромат випічки поширюється на весь квартал. Але от задоволення отримане, від пиріжка не залишилося ні крихти, а ти відчуваєш різкий біль у животі. Що відбулося в організмі?

Швидше за все, твоя травна система не змогла впоратися з жирним продуктом і дала збій. Може бути й таке, що вміст випічки був не зовсім свіжим, що дало банальне отруєння. Як відрізнити отруєння від нетравлення?

Щоб зрозуміти, що сталося в твоєму організмі, треба вивчити симптоми отруєння:

– переймоподібні болі в животі, припупковій або надчеревній областях;

– блювота;

діарея;

– температура;

– нудота і слабкість;

– буває озноб, тахікардія, знижений артеріальний тиск.

Корисно знати, що інкубаційний період харчового отруєння складає 2-3 години, але буває, що перші симптоми проявляються вже через 20 хвилин після вживання неякісного продукту.

Які заходи треба вжити при отруєнні?

– Якщо точно визначено отруєння, насамперед треба промити шлунок. Для цього треба випити в один прийом 1,5 л слабкого розчину марганцівки (пару кристаликів розчинити в банці і вилити у воду через марлю.

– Через кожні 15 хвилин треба приймати 1 ст. ложку лужної води («Боржомі» або «Поляна Квасова»), але попередньо з неї треба випустити газ.

– Обов’язково прийняти «Регідрон», який попередить зневоднення організму і втрату солей.

–         Випий будь-який сорбент (активоване вугілля, «Смекту», «Ентеросгель», які «зв’яжуть» токсини і виведуть їх з організму.

Увага! Якщо виник біль у животі, постарайся обійтися без знеболюючого! Адже так можна «знеболити» і приступ апендициту і так пропустити його, що призведе до небажаних наслідків. Якщо біль не проходить після всіх вжитих заходів, викликай лікаря!

Симптоми нетравлення:

– тупий біль і важкість у шлунку;

– нудота;

– здуття живота і метеоризм;

– печія і відрижка;

– розлад кишечника.

Заходи при нетравленні шлунка:

– допоможуть ферментні препарати (панкреатин, фестал, мезим тощо);

– міцний ромашковий або м’ятний чай;

– відмова від твердої їжі хоча б на добу;

– дієта як мінімум на два тижні і повна відмова від гострої їжі, кави, алкоголю.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.