Чим небезпечне звуження судин головного мозку?

Звуження судин головного мозку – серйозне порушення кровообігу нашого головного органу.

Причини

Причин звуження судин існує безліч, головні з них – артеріальна гіпертонія і атеросклероз. Гіпертонія веде до погіршення мікроциркуляції крові. Стрибки артеріального тиску призводять до того, що судини поступово зношуються. Атеросклероз вражає більш великі артерії, які постачають кров у мозок.

Небезпека

Якщо артерії звужені, значить, вони менш еластичні, а це загрожує тріщинами на стінах, тріщини ж створюють сприятливі умови для утворення тромбів. Тромб, в свою чергу, має властивість розростатися, що веде до повної атрофії артерії і одночасно до омертвіння тканин, які харчувалися кров’ю.

Буває так, що лікарі спостерігають одночасно дві причини звуження судин в головному мозку, що суттєво уповільнює процес одужання.

Найнебезпечніше, коли звуження відбувається раптово. Зазвичай таке відбувається при інсульті. Люди, що постраждали від інсульту, переживають різні його наслідки: у когось виникають проблеми з промовою, хтось відчуває параліч, а хтось і вмирає …

Лікування

Буває часто хронічна форма звуження судин в головному мозку. Таке порушення може розвиватися протягом кількох років. Симптоми, які вказують на звуження судин головного мозку можуть здивувати багатьох, але все одно вимагають уваги: ​​образливість, дратівливість, плаксивість, мігрень, швидка стомлюваність. Без відповідного лікування можуть початися наступні проблеми: втрата короткочасної пам’яті, погіршення зору, головні болі.

На жаль, в своїй більшості люди не звертають уваги на ці проблеми і сприймають їх як звичайні вікові прояви. Деякі навіть думають, що так проявляється їх метеозалежність. При запущених станах хвороба може проявлятися зміною ходи, порушенням координації рухів, погіршенням здатності ясно мислити, порушенням функцій органів малого таза.

Щоб не запустити серйозні проблеми, пов’язані із судинними захворюваннями, в першу чергу, необхідна ефективна діагностика. Першим ділом лікар фізично оглядає людину. Наступний етап – доплерографія, яка спрямована на вивчення непрохідності судин, вивчає фізіологічні зміни. Всю картину стану судин головного мозку покажуть такі сучасні методи діагностики як кт-ангіографія та мр-ангіографія.

Лікування
звуження судин головного мозку має починатися з визначення причин хвороби. Дозування лікарських препаратів лікар призначає індивідуально. Для розширення судин часто призначають папаверин, а також допомагає лецитин і йод. Обов’язкова лікувальна гімнастика і спеціальний масаж голови та шиї. Необхідні для судин головного мозку вітаміни і мінеральні речовини органічного походження.

Харчування також відіграє важливу роль у лікуванні та профілактиці. Обов’язковими є фрукти та овочі, кілька разів на тиждень риба і морепродукти. А ось негативно впливають на судини сіль у великих кількостях, копчені продукти, солодкі газовані води, жирна їжа.

Користь принесуть прогулянки на свіжому повітрі і заняття спортом. А ось із зайвою вагою доведеться боротися.

Чим раніше почати лікування звуження судин головного мозку, тим більше шансів вести нормальний спосіб життя.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.