Як відрізнити забій голови від струсу мозку?

При травмах голови людина, особливо дитина, отримує різні удари і садна. Але якщо забій занадто сильний, то це може загрожувати і струсом мозку. Як же відрізнити звичайний забій від струсу мозку?

Природа надійно сховала наш мозок в черепній коробці, де він захищений кістками і внутрішньочерепною рідиною, амортизуючою удари. Якщо ж забій занадто сильний, то мозок може зміститися щодо свого звичайного положення і вже зсередини вдаритися об черепну коробку. У цьому випадку майже завжди виникає струс мозку?

Ознаки струсу мозку:

– сильне запаморочення після удару,

– шум у вухах,

– слабкість і відчуття апатії,

– головний біль,

– може бути короткочасна втрата свідомості.

Крім цих поширених симптомів може виникнути і така небезпека як затьмарення або сплутаність свідомості, а також ретроградна амнезія – в цьому стані людина забуває події, які відбувалися до або під час отримання травми. Помічено, що чим більш тривалий період «забутий», тим важче стан.

Разом з перерахованими симптомами можуть також виникнути порушення дихання та серцевої діяльності, що проявляється нерівним пульсом і частим диханням. Такі симптоми вказують на пошкодження довгастого мозку, що відповідає за основні функції організму – дихання і серцевий ритм.

Якщо людина отримала сильний забій голови і у нього спостерігаються якісь із згаданих симптомів, його необхідно показати лікарю. Так як мозок – вельми делікатний орган, порушення його роботи може відбитися на всьому організмі, і тільки лікар зможе поставити правильний діагноз і призначити оптимальне лікування.

Для діагностики струсу мозку застосовують енцефалограму, комп’ютерну томографію та МРТ.

Якщо лікар поставив діагноз «струс мозку», хворому призначається строгий постільний режим на 1-2 тижні і препарати, що стимулюють мозковий кровообіг.

Перша допомога при струсі мозку

– Прикласти лід або змочену в холодній воді тканину до місця удару, якщо немає крові.

– Рану промити чистою водою і прикласти марлеву серветку.

– Якщо є підозра на тяжку травму голови або хребта, хворого не можна переміщати до приїзду «швидкої допомоги».

Народна медицина також пропонує свої способи для полегшення стану при струсі мозку.

1 ст. ложку хвоща залити склянкою окропу, настояти і пити по ¼ склянки 4 рази на день.

Квіти арніки (1 ст. ложку) залити склянкою окропу і настоювати протягом 2 годин. Приймати по 2 ст. ложки 3 рази на день до їди.

Звіробій (2 ст. ложки) залити склянкою води і довести до кипіння. Отриманий відвар процідити і пити по 2 склянки на день протягом тижня.