З чим пити чай?

Чай – найпопулярніший напій у всьому світі. Кожен народ має свої традиції чаювання. Але якщо чай пити з неприпустимими для нього продуктами, то цілющий напій може стати шкідливим.

Найчастіше чай п’ють з цукром. Фахівці неоднозначно відзиваються про таке поєднання. За наявною статистикою у представників тих народів, де цукор в чай не додають, рідше розвиваються онкозахворювання. Хоча деякі фахівці вважають, що це стосується лише  чорного чаю, а ось на позитивні властивості зеленого чаю цукор не впливає.

Дієтологи ж проти того, щоб чай пити з солодощами. На їхню думку, в цьому випадку стираються межі обмежень, і, наприклад, цукерок разом з чаєм з’їдається більше, ніж без нього.

Чай з молоком – англійська традиція. Смачно, але не так корисно, як звичайний чай. Справа в тому, що чай містить важливі компоненти – катехіни, які служать природними і сильними антиоксидантами. Катехіни нейтралізують дію вільних радикалів, що руйнують клітини і викликають онкологічні захворювання. У чаї катехина більше, ніж у будь-яких овочах і фруктах. Так само катехіни гальмують розвиток діабету і серцево-судинних захворювань. А ось молоко, додане в чай, істотно знижує дію цього унікального лікувального ефекту і негативно впливає на антиоксидантний потенціал чаю.

Чай з медом – смачний, ароматний і лікувальний напій. Мед корисніше цукру, але висока температура чаю повністю руйнує в меді цінний фермент діастаза вже при температурі 40 °С, а при температурі 60 °С мед взагалі перетворюється на канцероген. У занадто гарячому чаї фруктоза окислюється, а продукт цього окислення цілком може спровокувати виникнення злоякісних пухлин у шлунку, кишечнику або інших органах травної системи. Таким чином, класти мед в гарячий чай категорично не рекомендується.

Чай з лимоном – ще один варіант ароматного напою. Але тут, як і у випадку з медом, його треба класти не в надто гарячий чай, так як під впливом високих температур руйнується вітамін С та інші корисні компоненти.