7 несподіваних фактів про зуби

Що ми знаємо про зуби, крім того, що їх треба регулярно чистити, так як лікування обходитися недешево? Насправді існує досить багато цікавих фактів про зуби, з якими ми вас зараз познайомимо.

1. Молочні зуби змінюються не у всіх

Цілком звично, що у дітей з 5-6-річного віку починають випадати молочні зуби, а на їх місці виростають постійні. Як правило, до трьох років у дитини вже є 20 молочних зубів. З часом вони слабшають і випадають, так як з-під них прорізаються постійні зуби. Але буває, що у людини так і не прорізався постійний зуб, тоді молочний зуб залишається на все життя … якщо за ним як слід доглядати.

2. Деякі немовлята народжуються вже з зубами

Дивно бачити новонародженого з зубами, але таке трапляється. Приблизно один на 2000 тисячі малюків з’являється з нижніми різцями, хоча у них дуже слабкі коріння. Найчастіше їх видаляють, щоб уникнути травмування під час годування грудьми і щоб дитина не проковтнула їх випадково. До речі, кажуть, що Наполеон і Юлій Цезар народилися з зубами.

3. Зуби як матеріал для прикрас

Є люди, фантазія яких підказала не викидати свої молочні або видалені стоматологом зуби, а робити з них вишукані прикраси. Наприклад, голлівудська зірка Скарлетт Йохансон замовила золоте намисто з одним з її зубів мудрості. Цю ексклюзивну прикрасу вона подарувала своєму екс-чоловікові Райану Рейнольдсу.

4. Зуб може допомогти повернути зір

Як би дивно це не звучало, але одній літній дамі буквально довелося віддати зуб, щоб відновити зір. Шерон Торнтон осліпла через синдром Стівена-Джонсона, наслідком якого стало руйнування клітин поверхні ока. Майже через десятиліття сліпоти жінка зважилася на непросту операцію: їй видалили ікло, на місце якого вставили лінзу, імплантовавши її в ліве око. Уже через день жінка знову могла бачити світ.

5. Пухлина у вигляді зуба

Один з видів ракової пухлини – тератома – містить в собі тканини зубів і волосся. Найчастіше така пухлина утворюється в яєчниках у жінок, у чоловічих яєчках і в крижово-куприковій області. На щастя, майже всі види тератоми можуть бути успішно видалені хірургічним шляхом.

6. Прямі зуби не у всіх народів вважаються ідеальними

Для нас вважаються красивими і привабливими прямі білі зуби. Але є народи, у яких красивими є зуби неправильної форми. Наприклад, японці неймовірно красивими вважають криві зуби «аіба». Доходить до того, що жінки з прямими від природи зубами спеціально викривляють їх, щоб їх посмішка була біль «привабливою».

7. Майбутні покоління можуть позбутися зубів мудрості

Природа наділила стародавню людину корінними зубами, щоб вона могла пережовувати коріння, листя і розколювати горіхи. Але в наш час 35% людей не мають зубів мудрості. Багато хто з нас видаляють ці зуби, так як порожнина рота занадто мала, щоб вмістити всі. Коли якийсь орган не використовується протягом тривалого часу, то він стає рудиментарним і потім просто зникає. Вчені вважають, що з часом людина буде народжуватися без апендициту, зубів мудрості і, можливо, без мізинців на ногах.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.